Rybacie polievky, ako je napríklad štipľavé, maďarské halászlé, sa radia medzi husté, sýte polievky, úplne iné sú severské alebo francúzske rybacie polievky, napríklad známa bujabéza. V Rakúsku , v okolí Neziderského jazera je populárna Panónska rybacia polievka , no a na Slovensku ich vylepšujeme zemiakmi, hubami aj smotanou. Rybacie špeciality pripravujeme z rýb, ktoré sú u nás dostupné – ako kapor, pstruh, sumec, či makrela. Ryby budeme potrebovať aj do ďalšieho receptu, ktorý vám dnes ponúkneme. Hana Michalčíková sa Marty Jasečkovej z Mestského kultúrneho strediska v Leviciach opýtala, čo konkrétne to dnes bude.
Zemiaková polievka s rybami Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Na prípravu Zemiakovej polievky s rybami potrebujeme: hlavy rýb, 100g koreňovej zeleniny, cibuľu, lyžicu masla, mletú sladkú papriku, bobkový list, petržlenovú vňať, jeden a pol litra vývaru, soľ a zemiaky. Pripravíme si ju nasledovne: Hlavy rýb rozpolíme, odstránime žiabre, krátko ponoríme do horúcej vody, opláchneme, vložíme do hrnca a varíme asi pol hodiny. Vývar scedíme. Čiastočne vychladnuté hlavy rozoberieme a kúsky mäsa dáme pred podávaním do vývaru. Nadrobno nakrájanú cibuľu s koreňovou zeleninou osmažíme na masle. Očistené zemiaky nakrájame na menšie kocky a vložíme do vriaceho scedeného vývaru. Pridáme osmaženú cibuľu so zeleninou, bobkový list, papriku, soľ a varíme asi pol hodiny. V každom tanieri polievku dochutíme zelenou petržlenovou vňaťou.