Rolky z grilovaného baklažánu

Rolky z grilovaného baklažánu
So šéfkuchárom Vojtechom Artzom vám Janka Bleyová aj dnes ponúkne niečo zo zážitkovej gastronómie. A čo to bude...?

Rolky z grilovaného baklažánu

Na rolky z grilovaného baklažánu s mätovou bryndzou a cuketou so slaninovými škvarkami potrebujete:

1 väčší baklažán , 400g bryndze, 2 vetvičky mäty, citrón na šťavu, 2 cukiny, 120g prerastenej údenej slaninky,

1 červenú cibuľu, 4 polievkové lyžice olivového oleja,

1 lyžica bieleho vinného octu, alebo bieleho balsamica, 1-2 strúčiky cesnaku, 40 g píniových orieškov,

vetvičky petržlenovej vňate a soľ...

Postup:

Baklažán nakrájame na 3-4 mm široké plátky a nasucho ugrilujeme na grile, potom pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou , osolíme, ochutíme cesnakom , zľahka prehodíme a necháme vychladnúť. Bryndzu premiešame s dozlatista opečenými orieškami , pridáme nasekanú mätu, osolíme a okoreníme. Zmes nanesieme na plátky baklažánu a zatočíme . Slaninku nakrájame a vypražíme na malé škvarky. Cuketu tiež nakrájame na drobné kocky spolu s červenou cibuľou. Potom ju veľmi rýchlo restujeme na olivovom oleji a tuku z vypraženej slaninky na rozohriatej panvici, alebo grile. Dáme do misky a zmiešame s cibuľkou, petržlenovou vňaťou, vinným octom a soľou. Rolky pri podávaní pokvapkáme ešte olivovým olejom a servírujeme na cuketovo-slaninovom lôžku.

 

Autorka: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay