Pečená bravčová panenka so špargľou

Pečená bravčová panenka so špargľou

Celý tento týždeň sa vám Janka Bleyová so spoluautorkou kuchárskej knihy pre pacientov s tráviacimi ťažkosťami Jankou Trebulovou snažili ponúkať recepty obsahujúce doslova vitamínové bomby. Nebude to ináč ani pri príprave dnešného nedeľňajšieho obeda... Pozorne počúvajte, pretože aj dnes to bude s pridanou hodnotou, teda informáciami, ktoré vám viac napovedia o vitamínoch v tej ktorej bombe.

Pečená bravčová panenka so špargľou Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Suroviny:

  • 1 ks bravčovej panenky
  • 5-7 plátkov prossciuta
  • čierne korenie
  • jedno balenie zelenej špargle
  • maslo a  bylinkovú soľ

POSTUP:

Bravčovú panenku umyjeme, okoreníme a zabalíme do plátkov prossciuta. Potom ju  ešte zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odpočívať aspoň 3 hodiny, najlepšie cez noc. Potom panenku pokrájame na  „steiky“ vysoké  2,5- 3 cm. Na panvicu dáme rozpáliť olej, na ktorom krátko opečieme obe strany pokrájaných kúskov panenky tak, aby sa mäso stiahlo. Potom panenku poukladáme na plech a pečieme maximálne 10-12 minút, aby panenka nezostala suchá. Medzitým si pripravíme špargľu. Konce špargle odrežeme, prekrojíme špargľu na polovicu a dáme na rozpustené maslo. Špargľu posolíme bylinkovou soľou a necháme asi 5-7 minút opiecť na masle. Hotovú bravčovú panenku podávame s opečenou špargľou.

A ešte sľúbená pridaná hodnota:

Podľa odborníkov patrí špargľa – vzhľadom na vysoký obsah vitamínov, minerálov, stopových prvkov a ich vzájomnú kombináciu – k tým druhom zeleniny, ktorým sa hovorí elixír zdravia a mladosti. Špargľa v 100 g obsahuje len 20 kalórií, 0,1 g tukov, 3,9 g sacharidov (z toho 1,9 g cukry), 2,1 g vlákniny, 2,2 g bielkovín. Ďalej obsahuje vitamín A, takmer všetky vitamíny skupiny B, vitamín C, E, K a z minerálnych látok obsahuje draslík, zinok, vápnik, horčík, fosfor, železo a sodík. Špargľa posilňuje nervy, bráni infekcii močových ciest, je afrodiziakum, uľahčuje "opicu", omladzuje bunky, znižuje riziko neurodegeneratívnych ochorení, bojuje proti akné, zmierňuje menštruačné príznaky, pomáha liečiť príznaky epilepsie, znižuje zápal spôsobený reumatizmom.

Autor: Janka Bley, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame