Pestrý jedálny lístok je zárukou dobrého zdravia. Stále sa na ňom objavuje málo rýb, ktoré sú veľkou posilou pre zdravie. Tento týždeň si ich pripravíme na rôzne spôsoby. S Beátou Repíkovou a autorkou mnohých kuchárskych kníh Dašou Ostertágovou pripravíme halasl a hneď a zaraz si povieme čo všetko potrebujeme.
Rybacia polievka – halászlé Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- hlava z ryby
- mlieče
- ikry
- 400 g rybacieho mäsa
- 3 polievkové lyžice oleja
- 1 veľká cibuľa
- 2 polievkové lyžice polohrubej múky
- 150 g koreňovej zeleniny
- 1-2 ks zelenej papriky
- 1-2 paradajky
- polievková lyžica mletej červenej pálivej papriky
- podľa chuti niekoľko zrniek čierneho korenia
- 2 čili papričky
- vývar podľa potreby
Postup:
Dobre umytú, očistenú hlavu z ryby, rybacie mäso, mlieče a ikry dáme variť do osolenej studenej vody a pomaly varíme asi 20 minút. Potom hlavu a vnútornosti vyberieme a vývar precedíme. Očistenú cibuľu nakrájame na kolieska ,ktoré na tuku opražíme do zlata, odstavíme, pridáme červenú mletú papriku, očistenú, umytú a na kocky pokrájanú zeleninu, paradajky a zelenú papriku, čierne korenie a čili papričku. Za občasného pomiešania podusíme, poprášime múkou, pomiešame, zalejeme trochou vývaru, pomiešame a vlejeme do precedeného vývaru z rýb. Z uvarených kúskov rýb odstránime opatrne kosti a spolu s vnútornosťami vložíme do pripraveného vývaru (polievky) necháme prejsť varom a odstavíme. Polievka má byť polohustá a pálivá. Preto sa podáva s domácim chlebom alebo pečivom.