Častejšou konzumáciou rýb a s nimi aj príjmom 3-omega mastných kyselín sa naše zdravie môže podstatne zlepšiť. U nás však v priebehu roka jedna osoba skonzumuje sotva 4 kg rybacieho mäsa! Je to takmer o polovicu menej ako u ostatných obyvateľov EÚ. Preto si aj my tento týždeň pripravujeme ryby na rôzne spôsoby s odborníčkou na školské stravovanie Dašou Ostertágovou a s Beátou Repíkovou.
Kapor na orientálny spôsob Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
K tomu potrebujeme:
- 800 g kapra
- soľ
- 1 polievková lyžica hladkej múky
- 4 polievkové lyžice oleja
- 1 stredná až väčšia cibuľa
- 50 g zeleru
- 50 g mrkvy
- 100 g baklažánu
- 1 zelená paprika
- 3 paradajky
- 50 g sterilizované huby
- podľa chuti mleté čierne a nové korenie a čili papričky
Postup:
Kapra očistíme od šupín, umyjeme, vypitveme, opäť umyjeme a pokrájame na menšie porcie, ktoré osolíme, obalíme v múke a na rozpálenom oleji na panvici z oboch strán prudko opečieme. Potom kúsky ryby vyberieme, pridáme zvyšok oleja, na ktorom mierne opražíme olúpanú a pokrájanú cibuľu, pridáme ostatnú očistenú a na jemné rezance pokrájanú zeleninu, ktorú podľa chuti osolíme a podusíme. Napokon pridáme sterilizované huby, čili papričku, a na plátky pokrájané paradajky i papriku a udusíme do mäkka. Pred podávaním do udusenej zeleniny vložíme kúsky opečeného kapra a ešte niekoľko minút podusíme, počas dusenia občas opatrne pomiešame, aby sa kúsky ryby nerozpadli.
Podávame s chlebom alebo pečivom.