Netradičné jedlá jesene, ktoré vám ponúkame tento týždeň zahrňujú aj menej známe druhy ovocia a zeleniny. Henrieta Peškovičová-Kundrátová, ktorá ich do Kulinária ponúka, si mnohé dokáže vypestovať sama v záhradke. Tak je to aj so zeleninou, ktorej názov možno mnohí budete počuť po prvý raz: Ačokča. Ide o zeleninu, ktorá je popínavá a jej plody tvarom pripomínajú lusk. Majú sladkokyslú chuť a pripomínajú papriku, uhorku a hrášok. Ľudovo sa im vraví „parikouhorka“. Budú súčasťou aj dnešnej špeciality, ktorú Hane Michalčíkovej popísala Henrieta Peškovičová-Kundrátová nasledovne:
Ryžová pochúťka s cícerom a ačokčou
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Po celý tento týždeň sa učíme s foodblogerkou Henrietou Peškovičovou-Kondrátovou pripravovať netradičné jesenné jedlá. Dnes sme sa naučili Ryžovú pochúťku s cícerom a ačokčou. Ak vás recept zaujal zopakujeme, ako si jedlo môžete pripraviť:
Potrebujeme:
- 400 g ryže
- 250 g cíceru - predvareného
- 200 g mrazených sójových bôbov
- 10 listov čerstvého mangoldu
- 10 strukov ačokče alebo ako náhradu papričky padrone pimientos
- 1 strúčik cesnaku
- 1 polievkovú lyžicu mletej červenej papriky
- 1 čajovú lyžičku kurkumy
- 1 polievkovú lyžicu kokosového oleja
- 1 dcl teryaki omáčky alebo sójovej
- bio citrón - použijeme len kôru
- 1 čajovú lyžičku čierneho sezamu, černuchy, slnečnicových semienok
- soľ
Postup:
Na horúcej panvici zohrejeme kokosový olej a osmažíme cícer so sójou. Pridáme uvarenú ryžu, červenú papriku a prehrejeme tak, aby sa paprika rovnomerne rozložila. Prehrejeme cca 4-6 minút, aby sa ingrediencie spojili. Pridáme semienka sezamu, černuchy a rozsekanej slnečnice. Na dochutenie nastrúhame hoblinky z kôry bio citróna a nastriháme listy mladej cvikle, šalátu, príp. použijeme klíčky alebo výhonky.