Je len málo ľudí, ktorí nemajú radi orechy a tak sladkých pochúťok z orechov poznáme neúrekom. Sú skvelou náplňou do zákuskov, ako aj tradičného kysnutého cesta. A práve s ním budeme pracovať aj v dnešnom Kulináriu. Stanislav Zíka, tanečný pedagóg, zakladateľ Tanečnej školy v Karlových Varoch prezradil Hane Michalčíkovej svoj obľúbený recept na domáce orechové rožky.
Domáce orechové rožky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Dnes sme vám z kuchyne tanečného pedagóga Stanislava Zíku z Karlových Varov ponúkli recept na Domáce orechové rožky. Z cesta vyjde 24 kúskov a na ich prípravu budete potrebovať:
- 100 g masla
- 80 g práškového cukru
- dva žĺtky
- 30 g droždia
- 250 g polohrubej múky
- 250 g hrubej múky
- 250 ml mlieka
- štipku soli
- jedno vajce na potretie rožkov pred pečením
Postup:
Začneme kváskom. Z polovice vlažného mlieka 125 ml, rozdrobeného droždia, trochu hladkej múky a cukru necháme vzísť kvások. Medzitým dáme do veľkej misy oba druhy múky, soľ, žĺtky, nakrájané maslo, cukor a mlieko, ktoré nám zostalo. Pridáme vykysnutý kvások a všetko dobre prepracujeme. Bochník cesta dáme do misy, poprášime ho múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste. Trvá to približne 40 minút. Medzitým si pripravíme náplň:
- 170 g mletých orechov
- 90 g práškového cukru
- 200 ml mlieka
- štipku drvenej vanilky
- jednu lyžičku rumu
- dve lyžice strúhanky
Postupujeme tak, že pomleté orechy zabaríme horúcim mliekom, pridáme cukor, vanilku, rum a strúhanku. Cesto rozdelíme na tri diely. Z každého rozváľame guľatý plát a radlom nakrájame na 8 trojuholníčkov. Na každý dáme kôpku orechovej plnky, zatočíme a rožok ešte mierne zohneme. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme ešte chvíľu kysnúť. Pečieme 15 až 20 minút pri 180 stupňoch.
Zajtra sa naladíme na mäsovú nôtu a pripravíme si Karlovarský hovädzí guľáš.