Všetci vieme, čo je to guľáš, že ide o hustú, výdatnú polievku, buď z bravčového alebo hovädzieho mäsa. Pri jej príprave treba mať naporúdzi zemiaky, cibuľu, paradajky, cesnak, čierne korenie a papriku. Viete, že kedysi išlo o tradičné pastierske jedlo? Prisvojuje si ho tak maďarská, ako aj slovenská kuchyňa a hlási sa k nemu aj chorvátska, slovinská, rakúska, či česká kuchyňa. A práve z tej naposledy menovanej bude aj dnešný recept. Prispel ním do tradičného Kulinária Rádia Regina západ tanečný pedagóg Stanislav Zíka, zakladateľ tanečnej školy v Karlových Varoch. Hana Michalčíková sa pýtala aj ako sa jedlo volá oficiálne?
Karlovarský hovädzí guláš Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 1 kg hovädzieho zadného mäsa
- 1 kg cibule
- 40 g mletej červenej papriky
- trochu čierneho korenia
- 40 g masti
- polievkovú lyžicu hladkej múky
- trochu masla
- smotanu podľa chuti
- hovädzí vývar alebo vývar z bujónu
Postup:
cibuľu nakrájame na drobno, hovädzie mäso umyjeme a osušíme, nakrájame na drobno .Na opečenú cibuľu vložíme mäso, opečieme, pridáme mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, podlejeme vývarom a prikryjeme pokrievkou. Dusíme na miernom ohni, kým mäso nezmäkne. Mäkké mäso vyberieme z pekáča, šťavu necháme trochu vyvariť a potom ju zahustíme múkou, prilejeme zostávajúci vývar, primiešame smotanu a ešte asi 15 minút varíme. Nakoniec do omáčky vrátime mäso, aby sa krásne prehrialo. Rozdelíme na porcie a na každú dáme ešte kyslú smotanu. Podávame s knedľou alebo ryžou.
Zajtra si chute nastavíme na letnú špecialitu: Chutney zo zelených paradajok.