Šťavnatý jablkový koláč

Šťavnatý jablkový koláč

Tento týždeň vám ponúkame nápady, ako dosiahnuť aj jednoduchými krokmi a zmenami rovnováhu na tanieri a následne zlepšiť zdravie. Tatiana Šušková oslovila Luciu Šukolovú, ktorá sa pri varení orientuje prevažne jedlá z rastlinných surovín, ktoré dnes už jej rodina považuje za úplne bežnú stravu.

Šťavnatý jablkový koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujeme:

  • 4 veľké jablká
  • 2,5 hrnčeka špaldovej celozrnnej hladkej múky
  • 250g čakankového sirupu
  • 1 hrnček vlažného nesladeného rastlinného mlieka
  • ½ hrnčeka oleja
  • 2PL mletých ľanových semienok alebo 2 vajcia
  • 2ČL škorice
  • 3PL kakaa
  • 1ČL vanilky
  • 1ČL sódy bikarbóny
  • 1 kypriaci prášok bez fosfátov
  • džem na potretie
  • horká čokoláda na poliatie


Postup:

Rúru si predhrejeme na 180°C. V prípade, že nechceme v recepte použiť vajíčka, tak si dáme do misky 2PL mletých ľanových semienok a zalejeme ich 4PL vody. Necháme ich namočené zhruba 5 minút. Jablká umyjeme a nastrúhame. V mise dobre zmiešame všetky suroviny a nakoniec primiešame nastrúhané jablká. Cesto vylejeme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 30minúť na 180°C. Medzitým si roztopíme vo vodnom kúpeli horkú čokoládu s lyžicou kokosového oleja a poriadne premiešame, aby sa suroviny prepojili. Horúci upečený koláč potrieme džemom alebo lekvárom a polejeme rozpustenou čokoládou. Necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Tak piatok sme si s Tatianou Šuškovou a Luciou Šukolovou v Kulináriu osladili. V nedeľu ráno vám poradíme ako si pripraviť sviatočný obed, ktorý môže mať aj podobu Ragú z červenej šošovice s ryžou natural.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame