Tento týždeň vám ponúkame nápady, ako dosiahnuť aj jednoduchými krokmi a zmenami rovnováhu na tanieri a následne zlepšiť zdravie. Tatiana Šušková oslovila Luciu Šukolovú, ktorá sa pri varení orientuje prevažne jedlá z rastlinných surovín, ktoré dnes už jej rodina považuje za úplne bežnú stravu.
Šťavnatý jablkový koláč Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 4 veľké jablká
- 2,5 hrnčeka špaldovej celozrnnej hladkej múky
- 250g čakankového sirupu
- 1 hrnček vlažného nesladeného rastlinného mlieka
- ½ hrnčeka oleja
- 2PL mletých ľanových semienok alebo 2 vajcia
- 2ČL škorice
- 3PL kakaa
- 1ČL vanilky
- 1ČL sódy bikarbóny
- 1 kypriaci prášok bez fosfátov
- džem na potretie
- horká čokoláda na poliatie
Postup:
Rúru si predhrejeme na 180°C. V prípade, že nechceme v recepte použiť vajíčka, tak si dáme do misky 2PL mletých ľanových semienok a zalejeme ich 4PL vody. Necháme ich namočené zhruba 5 minút. Jablká umyjeme a nastrúhame. V mise dobre zmiešame všetky suroviny a nakoniec primiešame nastrúhané jablká. Cesto vylejeme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme 30minúť na 180°C. Medzitým si roztopíme vo vodnom kúpeli horkú čokoládu s lyžicou kokosového oleja a poriadne premiešame, aby sa suroviny prepojili. Horúci upečený koláč potrieme džemom alebo lekvárom a polejeme rozpustenou čokoládou. Necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Tak piatok sme si s Tatianou Šuškovou a Luciou Šukolovou v Kulináriu osladili. V nedeľu ráno vám poradíme ako si pripraviť sviatočný obed, ktorý môže mať aj podobu Ragú z červenej šošovice s ryžou natural.