Špenátové halušky

Špenátové halušky

Výživoví poradcovia často zdôrazňujú, že ak si človek  dopraje pestrú stravu, v ktorej nechýba  dostatok zeleniny a ovocia - potom na dopĺňanie vitamínov a minerálov vôbec nepotrebuje nosiť z lekárne plné igelitky kadejakých výživových doplnkov. Filozofiu racionálneho stravovania vyznáva aj Miroslav Lenko. Práve s ním nám Janka Bleyová počas tohto týždňa,  ponúka rôzne jedlá... a čo to bude dnes?

Špenátové halušky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Potrebujete:

  • 800 gramov mrazeného špenátu
  • 2 vajíčka
  • 700 gramov polohrubej múky
  • soľ


Syrová omáčka:

  • liter mlieka
  • 65 gramov hladkej múky
  • 70 gramov masla
  • 100 gramov parmezánu
  • 350 gramov smotanového syra
  • 200 gramov goudy
  • muškátový oriešok
  • soľ
  • korenie
  • slaninu
  • cibuľu


Postup:

Špenát uvaríme, zlejeme a necháme vychladnúť, následne rozmixujeme, v prípade potreby pridáme štipku vody. Do špenátu pridáme vajíčka, soľ a múku, poriadne premiešame pokiaľ nemá hustú konzistenciu. Varíme v osolenej vode približne 5 minút. Hotové halušky scedíme. Príprava omáčky tiež nie je veda. Z masla a múky si pripravíme zápražku a zalejeme teplým mliekom. Za stáleho miešania privedieme do varu a varíme asi 5 minút na malom ohni. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Do hotového bešamelu pridáme nastrúhaný parmezán, goudu, smotanový syr a poriadne premiešame. Na záver hotové halušky zmiešame so syrovou omáčkou a podávame s opraženou slaninou a cibuľou.
Zajtra budeme takisto variť a hlavnou ingredienciou bude šošovica.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame