Výživoví poradcovia často zdôrazňujú, že ak si človek dopraje pestrú stravu, v ktorej nechýba dostatok zeleniny a ovocia - potom na dopĺňanie vitamínov a minerálov vôbec nepotrebuje nosiť z lekárne plné igelitky kadejakých výživových doplnkov. Filozofiu racionálneho stravovania vyznáva aj Miroslav Lenko. Práve s ním nám Janka Bleyová počas tohto týždňa, ponúka rôzne jedlá... a čo to bude dnes?
Špenátové halušky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujete:
- 800 gramov mrazeného špenátu
- 2 vajíčka
- 700 gramov polohrubej múky
- soľ
Syrová omáčka:
- liter mlieka
- 65 gramov hladkej múky
- 70 gramov masla
- 100 gramov parmezánu
- 350 gramov smotanového syra
- 200 gramov goudy
- muškátový oriešok
- soľ
- korenie
- slaninu
- cibuľu
Postup:
Špenát uvaríme, zlejeme a necháme vychladnúť, následne rozmixujeme, v prípade potreby pridáme štipku vody. Do špenátu pridáme vajíčka, soľ a múku, poriadne premiešame pokiaľ nemá hustú konzistenciu. Varíme v osolenej vode približne 5 minút. Hotové halušky scedíme. Príprava omáčky tiež nie je veda. Z masla a múky si pripravíme zápražku a zalejeme teplým mliekom. Za stáleho miešania privedieme do varu a varíme asi 5 minút na malom ohni. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Do hotového bešamelu pridáme nastrúhaný parmezán, goudu, smotanový syr a poriadne premiešame. Na záver hotové halušky zmiešame so syrovou omáčkou a podávame s opraženou slaninou a cibuľou.
Zajtra budeme takisto variť a hlavnou ingredienciou bude šošovica.