Mobilita mladých ľudí

Mobilita mladých ľudí

Je tu pondelok a s ním aj ďalší seriál Na vlastné nohy. Tento týždeň budeme cestovať. Reč bude o mobilite a doprave – ktorý dopravný prostriedok vyhovuje dnes mladým ľuďom najviac? Auto, motorka, električka či kolobežka? Vyzerá to tak, že verejná doprava sa stáva čoraz populárnejšia. Najmä vo väčších mestách. Štefánia Turyová oslovila študentov, odborníkov, ale aj známe slovenské hlasy spevákov a hercov. No a ako sa najčastejšie po meste presúvate vy?

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Radi šoférujete? A ak áno, tak aj v ranných a poobedných špičkách a kolónach? Študenti, s ktorými sa rozprávala Štefánia Turyová sa priznali, že sa už vlastného vodičáku nevedia dočkať. Teraz sa však radi spoľahnú na svojich rodičov, aby sa aspoň ráno dostali do školy pohodlnejšie – autom. A niektorí sa nechajú doslova vyvážať a dennodenne využívajú taxíky. Pokračujú chlapci z petržalského súkromného gymnázia.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Radi lietate, alebo z neho máte panický strach? Lietanie či letecká doprava je stále tou najbezpečnejšou. Určite nie však najekologickejšou. Aj o tom bude dnes reč. Štefánia Turyová oslovila mladú pilotku Karolínu Lackovú, ktorá lieta v oblakoch, na menších lietadlách už päť rokov a splnila si tým veľký sen. Ako sa prepravuje pilotka, keď musí stáť pevne nohami na zemi?

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bicyklovať sa učia už malé deti a sú z toho nadšené. Ako je to počas dospievania? Chodia mladí ľudia radi do školy na bicykli? Alebo radšej uprednostnia autobus, električku či auto? Dnes už sú veľkou pomocou aj elektrické bicykle či kolobežky, ktoré našej kondičke síce nepomôžu, no vieme sa presunúť rýchlejšie a jednoduchšie. Štefánia Turyová sa pýtala študentov Strednej odbornej školy informačných technológií na Hliníckej ulici v Rači.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Chôdza, ranná prechádzka. V peknom počasí – bez dažďa či snehu a najmä vtedy, keď máme dosť čas, sa to dá. Ale máme vôbec chuť sa presúvať po meste peši? Najmä ak hovoríme o niekoľkokilometrovom úseku? Speváčka Sima Magušinová chôdzu vyhľadáva. Rozprávala sa s ňou Štefánia Turyová.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Chcú sa dnes mladí ľudia osamostatniť od rodičov? Darí sa im to v dnešnej dobe, keď je veľmi náročné získať hypotéku? Preferujú mesto alebo na vidiek a život v dome alebo radšej v byte? Od pondelka sa na vás v seriáli Na vlastné nohy teší Dajana Hanesová.

Autor: Štefánia Turyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame