Bývanie vo vlastnom

Bývanie vo vlastnom

Chcú sa dnes mladí ľudia osamostatniť a odísť od svojich rodičov? Čo je pre nich jednoduchšie? Ísť do podnájmu, alebo rovno sa zaviazať 30 ročnou hypotékou a ísť do vlastného bytu či domu. Mladých ľudí sa pýtala Dajana Hanesová.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čo vedia mladí ľudia o hypotékach? Podľa slov odborníčky majú mladí ľudia o situácii na trhu aspoň základný prehľad, teda vedia aké sú úrokové sadzby, či aké podmienky musia splniť, aby sa im podarilo hypotéku vybaviť. Väčšina sa však spolieha na odborníkov, aby im v tejto otázke poradili. Získať 100 percentnú hypotéku na bývanie totiž nie je možné a mladí ľudia by tak mali mať na bývanie ušetrených pár eur. Ale ako sa dá našetriť na bývanie? Vedia mladí ľudia vôbec šetriť? Dajane Hanesovej ako prvá odpovedala odborníčka na osobné financie Mária Kretová.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je lepší život v meste alebo v obci? Mnohí preferujú na bývanie pokojné miesta, iní zase majú radi na dosah školy, reštaurácie a obchody. Obidve alternatívy však ponúkajú určité výhody aj nevýhody. Pre niekoho však výhoda môže byť nevýhodou, a zas naopak pre niekoho nevýhoda môže byť výhodou. Záleží už len potom na tom, či chcú mať kľud, menej susedov, menšiu dopravnú premávku, alebo viacerých susedov a mestský vzduch. Alebo čo tak si len ráno vybehnúť dole do kaviarne pre kávu, ako to vidíme v rôznych amerických filmoch a seriáloch? Mladých ľudí sa pýtala Dajana Hanesová.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Častokrát sa pri výbere nehnuteľnosti pozeráme najmä na to, ako sa budeme v okolí domu, alebo do práce prepravovať, či už autom, pešo alebo na bicykli. Taktiež je pre mnohých ľudí dôležité mať blízko školu, park, ihriská, obchody a iné služby. Čo je dnes pre mladých ľudí hlavným kritériom dobrého bývania? Dostupnosť do práce, do centra alebo niečo iné? Mladých ľudí sa pýtala Dajana Hanesová.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hypotéky. Bez toho sa dnes už mladí ľudia osamostatnia len zriedkavo. V akom veku je ale dobré brať si hypotéku? A ako sa na ňu pripraviť? Dajane Hanesovej na otázky odpovedala odborníčka na osobné financie Mária Kretová.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý seriál Na vlastné nohy o bývaní a hypotékach si môžete vypočuť aj v Podcastoch RTVS.

Autor: Dajana Hanesová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame