Vedia mladí, čo chcú robiť? A keď pracujú - robia to, čo chceli?

Vedia mladí, čo chcú robiť? A keď pracujú - robia to, čo chceli?

Pamätáte sa na to, čím ste chceli byť ako dieťa? Komu to vydrží až do dospelosti a robí dnes prácu, ktorú aj chcel? Niektoré deti majú naozaj zaujímavé predstavy o práci a častokrát by chceli byť na rôznych pracovných pozíciách. Málokomu to vydrží až do vyššieho veku. Dajana Hanesová zisťovala čím chceli byť mladí ľudia ako deti.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V akej pracovnej oblasti by sa dnes chceli mladí ľudia zamestnať? Dajana Hanesová zisťovala čo v dnešnej dobe mladých ľudí najviac zaujíma. Mnohí už majú jasno v tom, ako by mala ich vysnená práca vyzerať. Ale čo ostatní? Ešte sa stále hľadajú? Ako prví odpovedali študenti Gymnázia Juraja Fándlyho v Šali.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mnoho mladých ľudí má dilemu, ako si správne vybrať školu a podľa čoho sa rozhodnúť pre svoju životnú kariéru. Koľko ľudí robí to, čo aj chceli, alebo čo vyštudovali? Dajane Hanesovej ako prvá na otázky odpovedala psychologička Dominika Jarošová.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Administratívna alebo manuálna práca? Aký job je dnes pre mladých ľudí najatraktívnejší? A čo tak ísť študovať alebo pracovať v tradičných remeslách, ako murár, klampiar, údržbár, cukrár, tesár? Postupne sa nám tieto pracovné pozície vytrácajú. Dajana Hanesová oslovila mladých ľudí, aby zistila ako túto tému vnímajú.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mladí ľudia striedajú zamestnania, ak nevedia, čo ich baví a napĺňa, alebo vyhľadávajú ľahšie cesty. V prípade, že pociťujú nudu, frustráciu alebo sa potrebujú viac realizovať, budú hľadať stále niečo nové. Čo by mala práca znamenať pre mladých ľudí? Mala by byť ich záľubou, povolaním, alebo životným poslaním? Pýtala sa Dajana Hanesová.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý seriál Na vlastné nohy o tom, či mladí ľudia vedia, čo chcú v živote robiť, si môžete vypočuť aj v Podcastoch RTVS. Na budúci týždeň sa budeme pýtať, z čoho majú mladí ľudia strach, stres, obavy a či ich tieto nie celkom príjemné stavy môžu aj niekam posunúť, alebo treba s nimi bojovať.

Autor: Dajana Hanesová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame