Bátovce

Bátovce

V Obrázkoch krajiny sa dnes vyberieme do okresu Levice, do obce Bátovce a jej blízkeho okolia. Dedina s vyše 1 100 obyvateľmi patrí medzi rázovité oblasti Tekova s mnohými obnovenými domami z druhej polovice 19. storočia. Pred siedmimi rokmi tu otvorili náučný chodník. Ivetu Pospíšilovú po ňom sprevádzala Danica Ráchelová. Najskôr vysvetlila, prečo sa Bátovce označujú ako Mesto kráľovien.

Bátovce I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rázovitá obec Bátovce sa nachádza Levice v severovýchodnej časti Ipeľskej pahorkatiny na úpätí Štiavnických vrchov na Sikenici severovýchodne od Levíc. Bola pôvodne slovanskou banskou osadou.  Náučný chodník vedie z centra obce na priehradu Lipovina a od nej ku kamenným vínnym pivniciam nazvaným Bátovské ľochy.

Bátovce II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podľa ľudovej povesti Spečený val postavili čerti, o čom ste možno počuli aj v rozhlasovom seriáli povestí vo vysielaní pre deti. Je široký na báze 12 – 15 m a na temene 2 – 4 m, s výškou 2,5 – 3 m. Časť valu pri Pečeniciach vyhlásili v roku 1963 za národnú kultúrnu pamiatku. Na vyše 5 kilometrovej trase náučného chodníka absolvujete prevýšenie vyše 150 metrov. Ide sa do kopca i kamenistou cestou z kopca, ale vychádzku zvládne aj priemerný turista i rodiny s malými deťmi.

Autorka: Iveta Pospíšilová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame