Malokarpatská Cesta krížov

Malokarpatská Cesta krížov

Svätý Jur je starobylé mestečko, ktoré leží vo vínorodom kraji na úpätí Malých Karpát, necelých 14km od Bratislavy. Jeho historické jadro bolo vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu. V kombinácii s prekrásnou okolitou prírodou a históriou osídlenia, ktorá sa odhaduje až do doby prehistorickej je príťažlivým turistickým cieľom turistov z okolia Bratislavy. Atrakcií v meste a v jeho okolí je veľa a  v septembri minulého roku k nim pribudol aj náučný chodník Cesta krížov, ktorý takto na jednom z podujatí v Svätom Jure, na ktorom nechýbala ani Tatiana Šušková, obyvateľom aj návštevníkom predstavila Silvia Krpelanová.

Malokarpatská Cesta krížov - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Minulý rok v septembri bola vo Svätom Jure oficiálne otvorená Cesta krížov – náučný chodník, ktorý prevedie turistov malokarpatskými lesmi a priblíži im časť trasy, ktorou kedysi kráčali veriaci zo Svätého Jura a okolia na naše najstaršie pútnické miesto – do Mariánky na Záhorí. Drobné stavby – kríže a božie muky dnes už majú vďaka autorom tohto chodníka každý svoj príbeh, ktorý nám rozpráva o tom prečo vznikli, kto ich postavil a akú úlohu plnili. To všetko sa podarilo obnoviť alebo nanovo vybudovať v spolupráci  Mesta Svätý Jur a Slovenského domu CENTROPE. O jednotlivých zastávkach povedala viac Tatiane Šuškovej Tatiana Mikušová.

Malokarpatská Cesta krížov - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po Ceste krížov, ktorá kopíruje starovekú Mariánsku pútnickú cestu stáročia kráčali veriaci, aby sa poďakovali Panne Márii za jej pomoc a ochranu. Náučný chodník sa dnes začína vo Svätom Jure, pod Kostolom sv. Juraja a ak budete sledovať smerovníky a pokračovať po žltej turistickej značke, dostanete sa cez niekoľko zastavení až na Biely kríž, ktorý bol osadený v roku 1566. Je tichým svedkom každodenných návštev nielen pútnikov, ale dnes predovšetkým turistov a nadšencov horskej cyklistiky. A bolo by skvelé, keby ďalšie aktivity nadšencov predĺžili túto peknú turistickú trasu až do pútnickej Mariánky.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame