V okolí Dubovej v okrese Pezinok je množstvo pekných miest na výlety

V okolí Dubovej v okrese Pezinok je množstvo pekných miest na výlety

Dnes sa za peknými obrázkami krajiny vyberieme s Tatianou Šuškovou do malebnej obce Dubová v okrese Pezinok. Obec leží na okraji Trnavskej pahorkatiny. Západným okrajom vedie hranica Pezinských Karpát  a ich časti Homoľské Karpaty. Obcou preteká Dubovský potok. Nielen poloha obce, okolitá príroda, ale aj história územia predurčuje Dubovú na to, že má naozaj čo návštevníkom prezentovať. Zástupca starostu Peter Moravčík nás najskôr vzal na miestne ihrisko, kde je inštalovaný náučný stôl Geoparku Malé Karpaty - More pod našimi nohami. Expozícia pozostáva z umeleckých rekonštrukcií pradávnych morí, ktorých sedimenty boli nájdené v Dubovej.

Obrázky krajiny - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Neživá príroda je skrytá pod našimi nohami. Málokedy ju však vnímame. Po akých pokladoch šliapeme sa môžete presvedčiť napríklad v Dubovej. Pri spoločenskej sále na Sokolskej ulici v priestoroch vstupu na ihrisko je náučný stôl, ktorý slúži na prezentáciu územia obce Dubová a pokladov neživej prírody z jej územia interaktívnou formou. Expozícia pozostáva z umeleckých rekonštrukcií pradávnych morí, ktorých sedimenty boli nájdené v Dubovej. V okolí obce sa nachádzajú horniny, ktoré ukazujú geologickú minulosť Zeme. Táto náučná lokalita predstavuje jedno z významných miest Geoparku Malé Karpaty. Tatiana Šušková sa pri expozícii More pod našimi nohami zastavila so zástupcom starostu Dubovej Petrom Moravčíkom.

Obrazky krajiny - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dubová je aj známa svojimi vinohradníckymi tradíciami a „stískanicami“  – miestnou pochúťkou, ktorú nenájdete nikde inde.  A od turistického bodu, ktorý je pri chate Fugelka sa dá  vyjsť v dubovej rôznymi trasami do rôznych turistických cieľov Malých Karpát.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame