Hrávate počítačové hry?

Hrávate počítačové hry?

Počítačové hry....... ponúkajú všetko, čo ich prirodzená povaha vyžaduje - akčnosť, súťaživosť, riziko, motiváciu a vytváranie hierarchie. Majú však počítačové hry iba negatívny dopad na psychiku dieťaťa a jeho emocionálne prejavy? Alebo prinášajú aj plusy? Výskumy odporúčajú, aby sa rodičia zaujímali najmä o dve veci: množstvo času, ktoré deti hraním hier trávia a obsah počítačových hier, ktoré hrajú. Mária Babinská oslovila siedmakov zo Základnej školy Železničná  v Bratislave a bola zvedavá aj na názor dospelých.

Počítačové hry - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rodičia, ale aj učitelia vnímajú video hry najmä negatívne. Pre dospelých je pozitívne to, že sa deti netúlajú vonku, ale sú doma. Žiaľ, pevne pripútané očami k monitoru. Mnohí  považujú gaming – hranie počítačových hier za veľký požierač času bez pozitívneho efektu. Mária Babinská oslovila Michala Božíka z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie.

Počítačové hry - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stále hovoríme o vplyve počítačových hier na naše deti. Aké majú skúsenosti pedagógovia? Mária Babinská sa zhovárala s učiteľkou informatiky a matematiky Annou Murcinovou zo Základnej školy Železničná v Bratislave.

Počítačové hry - III. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nekontrolované hranie počítačových hier môže prerásť do úzkostí, agresie až závislosti. No, treba povedať aj tie pozitívne efekty, ako napríklad zlepšenie pozornosti, rýchlejšie reakcie, zlepšenie kritického myslenia či schopnosť socializovať sa. Mária Babinská opäť oslovila Michala Božíka z Výskumného ústavu detskej psychológie a patopschológie. Čo znamená byť závislý od hier? Ak už deti hrajú 10 hodín denne, je to už závislosť?

Počítačové hry - IV. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hranie počítačových hier môže byť aj dobrou investíciou do budúcnosti. Samozrejme, nesmie byť na úkor školy, pobytu vonku a spoločných voľnočasových aktivít s rovesníkmi. Je na rodičoch, aby ustrážili tú rozumnú mieru hrania počítačových hier.

Autor: Mária Babinská

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame