Po stopách I. sv. vojny - Kaverny v lesoparku

Po stopách I. sv. vojny - Kaverny v  lesoparku

Aj dnes pokračujeme v našom seriáli Po stopách prvej svetovej vojny, v ktorom pátrame aké spomienky máme na vojnu, ktorá vyvolala krach monarchií, prekreslila hranice kontinentu, ale zmenila aj milióny „malých“ ľudských životov. Mapujeme pamätníky a pomníky, pátrame v archívoch, či listujeme v rodinných albumoch. Dnes sa s Tatianou Šuškovou vyberieme na miesto, o ktorého existencii pred pár rokmi tušil len málokto, no vďaka nadšeniu dobrovoľníkov a priaznivcov vojnovej histórie vzniklo pútavé miesto našej histórie sa stáva stále zaujímavejším cieľom vychádzok v okolí Bratislavy. Skôr než sa tam však vyberieme pripomeňme si ako boje prvej svetovej vojny zasiahli, či nezasiahli aj územie Západného Slovenska.  

Po stopách I. sv. vojny - Kaverny v lesoparku - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vďaka nadšencom vojenskej histórie sa návštevníci Malých Karpát konečne dozvedeli, čo sa skrýva za záhadnými vchodmi do podzemia. Tatiana Šušková pokračuje v prehliadke kaverny z prvej svetovej vojny, ktorá je najkrajšou a najväčšou z množstva vojenských bunkrov, s deťmi zo školského výletu a Jakubom Kurucom z občianskeho združenia Bunkre. 

Po stopách I. sv. vojny - Kaverny v lesoparku - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kaverny z prvej svetovej vojny, ktoré sa skrývajú v lesoch Bratislavy sa vďaka občianskeho združeniu Bunkre „vynárajú“ zo zeme, vyprázdňujú sa od množstva odpadkov a sprístupňujú sa verejnosti. Dnes si môžeme sprístupnené kaverny pozrieť na Kamzíku, ale aj v bratislavskej Dúbravke. A pretože je ich v okolí Bratislavy viac ako 50, možno sa dočkáme v rámci skúmania vojenskej histórie aj ďalších prekvapení.

Autorka: Tatiana Šušková; Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame