Po stopách M. R. Štefánika: Štefánik vo Francúzsku

Po stopách M. R. Štefánika: Štefánik vo Francúzsku

Zajtra, 21. júla si pripomenieme 139. výročie narodenia významnej osobnosti našich novodobých dejín - Milana Rastislava Štefánika. Celý rok  2019 sa nesie v znamení stého výročia jeho úmrtia a náš letný seriál v sobotnej Panoráme venujeme jeho dielu a odkazu. Už ste s nami spoznali vďaka bohatému archívu listy, ktoré písal rodine a priateľom a  povedali sme si aj o jeho mieste vo vedeckej a beletristickej literatúre. Dnes nás Hana Michalčíková nasmeruje do Francúzska , kde Milan Rastislav Štefánik vyoral hlbokú brázdu vo vzťahu Slovákov k Francúzsku.

Štefánik vo Francúzsku 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vlastenectvo a národná hrdosť sú vo Francúzoch hlboko zakorenené. Nie sú však zahľadení iba do seba: Vyznávajú krédo: Nepozeraj sa do zrkadla, ale von oknom. Byť občanom obce, krajiny, štátu, Európy a reagovať na všetko, čo sa vo svete deje. Svojou povahou, vzdelaním, myšlienkami a skúsenosťami medzi nich zapadol aj náš Milan Rastislav Štefánik, ktorý má v krajine galského kohúta svoje námestie aj sochy.

V letnom seriáli po stopách Milana Rastislava Štefánika pokračujeme v mapovaní jeho života a diela v čase, keď žil a pracoval vo Francúzsku a bojoval za túto krajinu. Presne pred desiatimi rokmi zaujala, vďaka iniciatíve vtedajšieho veľvyslanca Slovesnej republiky vo Francúzsku Vladimíra Valacha, myšlienka zorganizovať Pamätný rok Milana Rastislava Štefánika. Pri stom výročí úmrtia nášho velikána sme túto myšlienku oživili. Za ten čas Francúzi pravidelne kladú vence k jeho sochám. S Hanou Michalčíkovou si zaspomínal aj Igor Schmidt, bývalý riaditeľ kancelárie Francúzsko- slovenskej obchodnej komory.

Štefánik vo Francúzsku 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O týždeň pôjdeme až do Latinskej Ameriky, budeme listovať v ekvádorskom zápisníku Milana Rastislava Štefánika.

Autorka: Hana Michalčíková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame