Hrozno a víno

Hrozno a víno

Vrtochy počasia trápili počas roka aj pestovateľov viniča. Napriek tomu horúce leto a niekoľkodňové dažde sa postarali o kvalitnú úrodu. Tento rok je ale zvláštny. Pre hrozbu šírenia nového koronavírusu  zrušili  dožinky a vinobranie v komornej podobe zorganizovali len v Rači. Okrem toho - čas oberačky sa nedá presne vymedziť podľa dátumu v kalendári, lebo zrelosť hrozna závisí od priebehu vegetácie, pôdnych, vlhkostných aj teplotných pomerov. Biele hrozno, z ktorého bude čoskoro mladé víno je už pod strechou a červené odrody oberajú vinohradníci práve v týchto dňoch. Aké boli oberačky v minulosti a aké sú dnes? To sa dozvieme v seriáli Miroslava Würfla o hrozne a víne.

Hrozno a víno 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Život sa ani po sprísnení  hygienických opatrení nezastavil a malokarpatskí vinári pokračujú v práci vo viniciach. V tejto sezóne kvôli pandémii nového koronavírusu neboli ani oberačkové slávnosti, ktorými sa vždy začínal niekoľkotýždňový zber úrody. Ten vrcholí oberačkami červených odrôd práve teraz. V ceste za poznaním sa postupne dostaneme až do rodinnej firmy. Viac sa dozvieme v dnešnej časti seriálu Miroslava Würfla o hrozne a víne.

Hrozno a víno 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hrozno poznáme biele, ružové, čierne, malé, veľké, sladké alebo kyslé. Možno len fajnšmekri vedia, že Iršai oliver je sladký, Muškatel voňavý, Veltlín má príjemný mandľový buket  alebo že Alibernet  je farbiarka, v ktorej cítiť kabernetový charakter. Napriek tomu, že sa pred časom u nás objavili aj nové odrody hrozna - Dunaj, Devín a Hron, pestovatelia viniča stále dávajú prednosť klasike. Prečo je to tak, to zistíme v dnešnej tretej časti seriálu Miroslava Würfla o hrozne a víne.

Hrozno a víno 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V posledných rokoch zaznamenávajú  slovenské vína obrovské úspechy na svetových výstavách, kde sú často oceňované zlatými a striebornými medailami. Je to vďaka novým odrodám alebo cielenej propagácii? Práve na túto tému budeme hovoriť v dnešnej  časti seriálu Miroslava Würfla o hrozne a víne.

Hrozno a víno 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj keď väčšina vinárov úrodu z tejto sezóny už spracováva v pivnici, v niektorých vinohradoch ešte ostali strapce na koreňoch a práve teraz tu finišuje tohtoročný zber. Ten vrcholí aj pod Malými Karpatmi oberačkami červených odrôd. Ako to vyzerá v račianskom chotári - zisťoval priamo vo vinici  Miroslav Würfl.

Hrozno a víno 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To bola bodka za našim seriálom „ O hrozne a víne“.  Hoci pre pandémiu nového koronavírusu museli vinohradníci všetky oficiálne podujatia zrušiť, dvere do pivníc malokarpatských vinárov zostávajú pre Vás naďalej otvorené a súkromne si môžete prísť vychutnať mladé vína ročníka 2020.

Autor: Miroslav Würfl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame