Observatórium v Modre

Observatórium v Modre

Astronomické a geofyzikálne observatórium v Modre je naším popredným vedeckým pracoviskom. V našom seriáli Vám tento týždeň predstavíme aspoň časť jeho astronomického výskumu. V súčasnosti sa vedci zameriavajú najmä na medziplanetárnu hmotu. Výsledky pozorovaní sú témou diplomových aj doktorandských dizertačných prác  a boli zverejnené nielen na medzinárodných sympóziách, ale aj v odbornej tlači. Miroslava  Würfla v lokalite Modra - Piesok sprevádzal správca observatória Tomáš Paulech.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme na návšteve v Astronomickom a geofyzikálnom observatóriu v Modre, ktoré je výskumným pracoviskom Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave. Jej zamestnanci momentálne skúmajú najmä medziplanetárnu hmotu.  Zameriavajú sa hlavne na fotografickú oblasť žiarenia meteorov a na vývoj meteorických rojov. Rozloženie častíc, hustotu a štruktúru meteorických prúdov v medziplanetárnom priestore skúmajú pomocou ďalekohľadu, ktorý je osadený v typickej kupole. Práve tam sa Miroslav Würfl rozprával s bývalým dlhoročným správcom modranského observatória Dušanom Kalmančokom.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň mapujeme činnosť Astronomického a geofyzikálneho  observatória v Modre, ktoré spadá pod Fakultu matematiky, fyziky a informatiky bratislavskej Univerzity Komenského.  Jej vedci sa v súčasnosti zameriavajú najmä na medziplanetárnu hmotu.  Matej Zigo, doktorand druhého ročníka na spomínanej fakulte z Katedry astronómie a astrofyziky skúma kozmický odpad. Miroslavovi Würflovi najprv vysvetlil, čo si pod týmto pojmom môžeme predstaviť.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tento týždeň sme na návšteve v Astronomickom a geofyzikálnom observatóriu v Modre, ktoré je výskumným pracoviskom Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave.  Miroslav Würfl v spoločnosti správcu observatória v rámci astronomického výskumu zisťoval, ako funguje systém na pozorovanie meteorov, komét a asteroidov.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Astronomické a geofyzikálne observatórium v Modre je výskumným pracoviskom Fakulty matematiky, fyziky a informatiky bratislavskej Univerzity Komenského. Od pondelka sme sa Vám v našom seriáli pokúsili priblížiť aspoň časť astronomického výskumu a skúmanie medziplanetárnej hmoty. Miroslav Würfl bol zvedavý aj na zariadenia, ktorými vedci pozorujú satelity, meteory a kométy. Sprevádzal ho správca observatória Tomáš Paulech.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Toľko správca observatória Tomáš Paulech, ktorý Miroslava Würfla sprevádzal v lokalite Modra - Piesok. Spoločne s kolegami nám priblížili systémy a zariadenia, s ktorými vedci pozorujú satelity, meteory, kométy či asteroidy. Po víkende sa už budeme venovať inej téme. Od pondelka Vám v našom seriáli Janka Bleyová predstaví Akadémiu Policajného zboru v Bratislave.

Autor: Miroslav Würfl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame