75 rokov MENSY

75 rokov MENSY

Nezisková organizácia MENSA združuje ľudí z celého sveta, ktorí majú IQ nad 130. Nápad založiť takúto organizáciu vznikol ešte v roku 1946. V tomto roku, keď si Mensa pripomína 75.  výročie má 150 000 členov a okolo 130 pobočiek po celom svete. Naša slovenská Mensa vznikla v roku 1993 a dnes má okolo 700 členov. Poslaním a cieľom Mensy je využitie inteligencie v prospech ľudstva. A ide predovšetkým o podporu výskumu, vlastností, znakov, alebo o využitie inteligencie ako takej. Viac povedala Hane Michalčíkovej podpredsedníčka Mensy Slovensko Hana Dojčanová.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Po celý tento týždeň ožíva v našom vysielaní príbeh zaujímavej neziskovej medzinárodnej organizácie, ktorá združuje nadpriemerne inteligentných ľudí, teda tých, ktorých IQ je vyššie ako 130. Už vieme, že takto máme zastúpených v populácii asi 2 percentá. Včera nám to potvrdila podpredsedníčka MENSY na Slovensku Hana Dojčanová, ktorá zároveň uviedla, že najnižší vek, pri ktorom možno deti testovať je 14 rokov. Zaujímalo ma, aký je o testy záujem medzi tými najmladšími?

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Nie všetci vieme, na čo máme. A niekedy práve to, je to zdravé a provokujúce. Ak prekonáme obavy a možno aj trochu strachu z neúspechu , môžeme si svoje schopnosti overiť v testoch, ktoré pravidelne uskutočňuje MENSA, nezisková organizácia združujúca ľudí s IQ nad 130. V slovenskej popululácii sú ich dve percentá. Miroslav Macko a Darina Peterková  patria medzi nich. A rozhodli sa pomôcť aj tým, ktorí o pár rokov rozmnožia ich rady. Deťom. Organizujú pre nich každoročne letné tábory a jedinečnú IQ olympiádu. Ako sa to celé začalo, hovorí najskôr Miroslav Macko.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Po celý tento týždeň vám prinášame rozhovory s ľuďmi, ktorí sú členovia Mensy, neziskovej organizácie, ktorá združuje ľudí s IQ vyšším než 130. Tvoria len dve percentá populácie.  Namerané hodnoty medzi 91 a 100 , ktoré má väčšina, sa považujú za priemernú inteligenciu. Pravidelne sa na testoch MENSY  zúčastňujú aj psychológovia. Bohaté osemnásťročné skúsenosti z takejto práce má aj psychologička Ľubica Vranková. Hanu Michalčíkovú najskôr  zaujímalo, akí ľudia sa na IQ testy, ktoré organizuje MENSA, prihlasujú? Pokračuje Ľubica Vranková.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Po celý tento týždeň si v seriáli Rádia Regina pripomíname 75-te výročie MENSY, nezávislej organizácie, ktorá združuje ľudí s nadpriemernou inteligenciou, teda ľudí, ktorí majú IQ nad 130. V populácii sú ich dve percentá. Slovenská MENSA je súčasťou medzinárodnej, v ktorej vyrástli mnohé osobnosti. Podpredsedníčky MENSY na Slovensku Hany Dojčanovej sa pýtala Hana Michalčíková.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame