Záchrana Klátovského ramena pri Topoľníkoch

Záchrana Klátovského ramena pri Topoľníkoch

Národná prírodná rezervácia, územie medzinárodného významu, ochrana prírody 5. stupňa. Aj to sú synonymá Klátovského ramena. Je to aj pravostranný prítok Malého Dunaja.

Klátovské rameno nemá prameň. Vyviera zo spodných vôd za obcou Orechová Potôň, vďaka čomu je voda veľmi čistá. Tok prechádza viacerými obcami – do Dolnej Potône cez Dunajský Klátov až po Topoľníky. Svoju typickú podobu získava až pri osade Csótfa. Hĺbka vody v ramene sa pohybuje od niekoľkých centimetrov až do 5 metrov.

Klátovské rameno sa však zanáša a hrozí jeho zánik. Aj preto vznikol projekt obnovy tejto prírodnej vzácnosti. A o nej budeme hovoriť počas tohto týždňa v našom príbehu. Podrobnosti o projekte záchrany povedala Monika Supeková zo Slovenského vodohospodárskeho podniku Martinovi Jurčovi. 

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas tohto týždňa hovoríme o záchrane Klátovského ramena. Je to národná prírodná rezervácia a územie medzinárodného významu. Klátovské rameno vyviera zo spodných vôd za obcou Orechová Potôň. Prechádza viacerými obcami – tečie do Dolnej Potône cez Dunajský Klátov až po Topoľníky. Klátovské rameno sa však zanáša a hrozí jeho zánik. Aj preto vznikol projekt obnovy tejto prírodnej vzácnosti.

Spojili sa odborníci zo Slovenského vodohospodárskeho podniku, Slovenskej technickej univerzity, poľnohospodárskej univerzity i združení, aby vymysleli optimálny spôsob záchrany ramena. Martin Jurčo oslovil Ľuboša Juríka zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas tohto týždňa hovoríme o záchrane Klátovského ramena. Je to národná prírodná rezervácia a územie medzinárodného významu. Klátovské rameno vyviera zo spodných vôd za obcou Orechová Potôň, no zanáša sa a hrozí jeho zánik. Aj preto vznikol projekt obnovy tejto prírodnej vzácnosti.

Myšlienka je ešte len na začiatku. Spojili sa vodohospodári, odborníci zo Slovenskej technickej univerzity, poľnohospodárskej univerzity i združení, aby vymysleli optimálny spôsob záchrany ramena. Jedným z tých, čo boli pri prvotnom mapovaní stavu Klátovského ramena bol Pavol Virág mladší zo Slovenského vodohospodárskeho podniku. Martin Jurčo sa pýtal aj na používanie dronu.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas tohto týždňa hovoríme o záchrane Klátovského ramena. Je to národná prírodná rezervácia a dnes hrozí jeho zánik. Aj preto vznikol projekt obnovy tejto prírodnej vzácnosti, aby sa zabránilo jej zanášaniu. Martin Jurčo oslovil odborníkov zo Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity, ktorá sa taktiež na projekte podieľala – študenta Róberta Tótha a doktoranda Jakuba Mydlu. 

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas celého týždňa sme sa prechádzali pri brehoch Malého Dunaja. Presnejšie povedané popri Klátovskom ramene, ktoré je v najvyššom stupni ochrany. Vodohospodári spolu s ďalšími odborníkmi z univerzít i aktivisti sa snažia zachrániť toto rameno tak, aby zostalo v svojej nádhernej podobe aj do budúcnosti. V posledných rokoch sa totiž zanáša a postupne speje k svojmu zániku. Aj preto vznikol projekt obnovy tejto prírodnej vzácnosti.

Projekt je na začiatku, a tak sme vám tento týždeň predstavili, ako sa odborníci chystajú na záchranu. Chcú hlavne obnoviť vodný režim v Klátovskom ramene. Martin Jurčo oslovil Ľuboša Juríka zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vodohospodári a odborníci zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity, Slovenskej technickej univerzity i aktivisti z občianskeho združenia Zelená cesta zachraňujú Klátovské rameno. Sú ešte len na začiatku – a keďže ide o dlhodobý projekt, o ďalších aktivitách si v Rádiu Regina povieme s odstupom času.

Budúci týždeň sa v Seriáli Rádia Regina západ pozrieme na to, ako sa robí divadlo, a pri príležitosti 65. výročia Bratislavského bábkového divadla nazrieme do jeho zákulisia.

Autor: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame