Ako sa robí bábkové divadlo

Ako sa robí bábkové divadlo

Prvé kamenné bábkové divadlo na Slovensku sa hneď od svojho začiatku stalo divadelnou scénou, ktorá nielen baví, provokuje a inšpiruje, ale umožňuje deťom aj duchovný rast, rozvíja ich názory a schopnosti a vzdeláva. Bratislavské bábkové divadlo je už 65 rokov čarovným priestorom, ktorý má moc prostredníctvom umenia viesť ľudí k tolerancii a humanizmu.

Aj preto sme sa rozhodli venovať tento týždeň Seriál Rádia Regina narodeninám tejto významnej kultúrnej scény. Ako sa robí divadlo? Aj to sa budeme pýtať s Tatianou Šuškovou, ktorá zavítala na Záhradnícku ulicu 95, kde dnes divadlo sídli, práve v čase, keď sa chystalo niečo nové.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň sme sa v seriáli Rádia Regina Západ vybrali do Bratislavského bábkového divadla a máme na to hneď dva dobré dôvody. Prvým dôvodom je. že toto prvé kamenné bábkové divadlo oslavuje tento rok 65. narodeniny, a druhým to, že 1. apríla pridalo novou premiérou do svojho bohatého repertoáru nový a trochu nezvyčajný titul. Ide o vizuálne pôsobivú inscenáciu, ktorá je síce bez slov, ale s množstvom podnetov na rozvoj vnímavosti a fantázie detí.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Poznáte to. Všetko má začiatok a koniec. Kde ho však má koliesko alebo guľôčka? Odpovede na tieto otázky hľadá nové predstavenie OkoloLo Bratislavského bábkového divadla, ktoré si tento rok pripomína 65. rokov od svojho vzniku.

Tatiana Šušková sa tam vybrala s mikrofónom. Nielen preto, aby vám priblížila históriu prvého kamenného bábkového divadla na Slovensku, ale aj preto, aby vám ukázala tvorivý proces vzniku divadelného predstavenia pre deti. Inscenácia OkoloLo nie je klasickým bábkovým predstavením, skôr vzrušujúcim odkrývaním pohybov, farieb a zvukov, pri ktorom nesedia deti v hľadisku, ale stávajú sa interaktívnou súčasťou divadelnej scény priamo na javisku.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj dnes sa v Seriáli rádia Regina vraciame na divadelné dosky Bratislavského bábkového divadla. Nezvyčajná inscenácia OkoloLo o guľôčkach, valcoch, kruhoch, kolesách aj kolieskach mala úspešnú premiéru 1. apríla a veľa sa v nej nerozprávalo.
Zato na skúškach v generálkovom týždni to bolo inak.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bratislavské bábkové divadlo 1. apríla úspešne odpremiérovalo nové predstavenie OkoloLo, teda pohybovo vizuálne dielo, v ktorom deti spolu s hercami priamo na javisku cez svetlo, pohyb a zvuky skúmajú zákony zotrvačnosti, rotáciu, ale aj zemskú príťažlivosť a balans. Jednoducho celý svet v hrsti.

Režisérka Katka Aulitisová premenila javisko na veľké laboratórium. Všetko má svoj začiatok a koniec. Aj keď sme sa na predstavení nedozvedeli, či ho má aj kružnica či gulička, náš rozhlasový príbeh Bratislavského bábkového divadla, ktoré tento rok oslavuje 65. narodeniny svoj koniec má. V jeho záverečnej časti nás Tatiana Šušková pozve najskôr do šatní hercov.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň nás do Bratislavského bábkového divadla pozvala Tatiana Šušková. Apríl v ňom je skutočne bohatý. Okrem imaginácie nového predstavenia OkoloLo vás rozosmejú aj Chronoškriatkovia, rozhýbu Dlhý, Okatý, Bruchatý, do detstva vrátia Opice z našej police a veľkým rozprávkovým dobrodružstvom prevedie sám Popolvár.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame