Ako sa tvoria audioknihy?

Ako sa tvoria audioknihy?

"Pondelok" Táto otázka nám už nepripadá vôbec zvláštna, veď audioknihy sú niekoľko rokov pre mnohých z nás bežnou súčasťou života. Dávno predtým, ako zvukové knihy prenikli do širokej verejnosti, boli ich čitateľmi iba ľudia so zrakovými problémami. Namiesto obracania stránok v tlačených knihách obracali na druhú stranu magnetofónové kazety alebo ešte predtým kotúče. Ako si teraz pripomenieme s Michalom Hercegom, prvá takáto kniha na počúvanie bola nahratá pred šesťdesiatimi rokmi. Ukážky sú prehraté z pásov a kaziet, ospravedlňte teda určitý šum.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme si s Michalom Hercegom pripomenuli šesťdesiate výročie nahratia prvej zvukovej knihy na Slovensku. Teraz sa v čase posunieme viac do súčasnosti, ale nie tak úplne. V roku 1992 teda pred tridsiatimi rokmi sme na Slovensku privítali vzácnu návštevu z Veľkej Británie, princeznú Dianu so sprievodom. Ako to súvisí so zvukovými knihami?

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To, že mamy a otcovia čítajú nahlas deťom, je známa vec. Samozrejme, rodičovské čítanie nenahradí nič, ale predsa, dobrá audiokniha nie je vôbec zlá. Uvedomila si to aj novinárka a pedagogička Terézia Rončáková, ktorú poznáte z našej rubriky na slovíčko slovíčka. Ako prezradila Michalovi Hercegovi, myšlienka skúsiť vydávať audioknihy pre deti, jej napadla na materskej dovolenke.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Audioknihy, o ktorých hovoríme tento týždeň, sa k nám dostávajú ako čisté a kvalitné nahrávky. Tristostranový text môže mať aj desať hodín čistého času a samozrejme, je aj veľa rozsiahlejších diel. My sa teraz s Michalom Hercegom pozrieme na technickú stránku prípravy audiokníh a aj na to, ako sa zabezpečuje ich čo najmenšia chybovosť.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už od pondelka hovoríme o knihách, ktoré sa dajú čítať pri šoférovaní, pri domácich prácach alebo aj so zatvorenými očami. Začali sme zvukovými knihami pre nevidiacich
poslucháčov, pokračovali sme populárnymi audioknihami a teraz sa pozrieme... do rozhlasu. Áno, práve u nás sa knihy na počúvanie začali nahrávať dávno predtým, ako sme poznali
pojem audioknihy. Michal Herceg sa o čítaniach na pokračovanie porozprával s vedúcou nášho Odboru literárno-dramatickej výroby Zuzanou Belkovou.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od pondelka, samozrejme, tému meníme – zájdme za učiteľmi, ale najmä za deťmi a študentmi Spojenej školy na Mokrohájskej ulici. Škola bez bariér – to bude seriál Janky Bleyovej.

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame