Malé dedinky a ich príbehy

Malé dedinky a ich príbehy

Tento týždeň spolu navštívime malé dedinky, o ktorých ste možno nikdy nepočuli. Tá dnešná sa volá Jesenské. Nájdete ju na železničnej trati medzi Levicami a Novými Zámkami. Na tomto území existovala dedina už v roku 1251. Neskôr ju však Turci zničili. Znovuzaložená bola až v roku 1921, keď sa tam prisťahovalo niekoľko rodín z Liptova. Hoci má táto obec pomenovaná po spisovateľovi Jankovi Jesenskom iba 49 obyvateľov, podarilo sa jej uspieť v súťaži dedina roka v kategórii dedina ako pospolitosť. Michal Herceg sa porozprával so starostkou obce Evou Mozoličovou a s rodáčkou Evou Štroffekovou, ktorá tam trávi teplejšie mesiace roka. Najprv si však vypočujme, krátky citát poetky Mily Haugovej, ktorá okolo Jesenského často cestuje vlakom.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj dnes nás bude zaujímať, ako sa žije v dedinách, ktoré majú iba niekoľko desiatok obyvateľov. Michal Herceg navštívil Oravné. Nájdete ho asi tri kilometre od krajského mesta Trnava, kam aj administratívne patrí. Svoj názov táto osada získala podľa obyvateľov, ktorý ju počas druhej svetovej vojny a krátko po nej osídlili. Išlo väčšinou o ľudí, ktorí museli opustiť svoje domovy na Orave. Michal Herceg ako prvú oslovil Irenu Kičinovú, ktorá pochádza z obce Lavkovo zatopenej Oravskou priehradou.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V prvých častiach nášho seriálu sme sa zamerali najmä na výhody bývania v menších dedinkách: ticho, pokoj, súdržná komunita. Dnes sa však pozrieme aj na ťažkosti fungovania malých samospráv, ktoré majú rovnaké povinnosti ako veľké obce, ale na ich plnenie býva k dispozícii oveľa menší rozpočet. Mudroňovo je najmenšou dedinou v okrese Komárno. Má okolo 120 obyvateľov. Miestni sú odkázaní na spoluprácu so susedmi. Pred vyše sto rokmi bolo Mudroňovo založené spolu s neďalekou Šrobárovou, s ktorou aj hospodárili v spoločnom družstve. Spočiatku katastrálne pripadalo do obce Modrany, kde si aj obyvatelia Mudroňova vybavovali rôzne záležitosti. No a najviac kontaktov majú s dedinou Svätý Peter, kam sa chodí do školy, k lekárovi, nakupovať a je tam aj lepšie autobusové spojenie. Napriek tomu chcelo byť Mudroňovo takmer od začiatku samostatné. Prečo? Michalovi Hercegovi to vysvetlil starosta Ľubomír Maťko.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň nás zaujíma život v malých dedinkách alebo osadách s niekoľkými desiatkami obyvateľov. Michal Herceg navštívil Hornú Zlatnú, kde medzi miestnymi prevláda priezvisko Černek. AKo prvého budete počuť Miroslava Černeka. Ten nám vysvetlí, kde Hornú Zlatnú nájdeme.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na našej ceste po malých dedinkách sme včera navštívili Hornú Zlatnú neďaleko Komárna. Michal Herceg tam prišiel v čase, keď sa stavali kulisy na ďalší ročník jedinečného Ujcovho festivalu za domom. Komárňanskí divadelníci na čele s rodákom z Hornej Zlatnej Jozefom Černekom prichádzajú so svojimi autorskými predstaveniami priamo do dediny. Festival má aj preto výnimočnú atmosféru. Ujcov festival sa odohral už pred týždňom. Spolu s Michalom Hercegom si teraz pripomenieme jeho úplné začiatky.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako počujeme, aj v malých dedinách sa dejú zaujímavé veci. Na budúci týždeň spoznáte príbeh vodnej hate Drahovce.

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame