Vzácne umenie strechárov

Vzácne umenie strechárov

Ak by sme verili snáru, tak sen, v ktorom sme na streche symbolizuje bezhraničný úspech. Nuž, neviem, koľkokrát sa klampiarom, tesárom, izolatérom a pokrývačom, ktorým hovoríme aj „strechári „snívalo o streche. Určite veľakrát. A určite sú mnohí z nich aj úspešní. Čo do počtu je však týchto remeselníkov z roka na rok menej. Doslova ako šafranu. V tohto týždňovom seriáli sa budeme venovať práve šikovným majstrom - “strechárom“. Hana Michalčíková povie aj prečo.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od nepamäti prízvukovali rodičia svojim deťom, že to najdôležitejšie v živote je mať strechu nad hlavou. Nemysleli len klasickú strechu domu, ale príbytok ako taký, aby človek, v čase aj nečase ,mal kde hlavu skloniť a vytvoriť zázemie svojej rodine. Postaviť dobrú strechu bolo umením viacerých remesiel - klampiarskeho, ktoré sme spomínali včera, ale aj tesárskeho, pokrývačského a izolatérskeho. Tesárske práce sú známe u nás od stredoveku a tesárstvo bolo rozšírené na celom území Slovenska. Kedysi ešte na konci 19-teho storočia bolo 3284 majstrov- tesárov. Najviac v Trenčianskej, Oravskej a Turčianskej župe. Čo by dnes za tento počet dali stavebné firmy, ktoré sa špecializujú na stavbu striech. Remeselníkov niet a mnohé formy si ich musia vychovať. Hane Michalčíkovej sa rozhovorili tí, ktorí sa majstrovstvu striech venujú vo firme dlhé roky - Jana Hodurová a Tibor Dávid.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na Slovensku máme mnoho vyhliadkových veží, rozhľadní, niekedy bývajú sprístupnené aj kostolné veže a každý, kto sa zahľadí z takejto výšky na okolie, si celkom iste všimne strechy domov. Ešte stále síce s prevládajúcou červenou škridlou, ktorá bola u nás dlho tradičná, ale už aj s plochými strešnými krytinami rôznych farieb. Najnovšie im konkurenciu začali robiť „zelené strechy“ - ohľaduplné k životnému prostrediu. Hovoríme im tiež vegetačné strechy. Svoje majstrovstvo si na ich stavbe skúšajú aj odborníci -“ strechári“. Do jednej z firiem, ktorá sídli v bratislavskom Prievoze pozval Hanu Michalčíkovú špecialista na ploché strechy Stanislav Čižmárik. Tá sa však najskôr zastavila pri skupine remeselníkov, ktorí sa jej takto predstavili.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V seriáli týždňa hovoríme o strechách. Ozaj, vedeli ste, že existuje aj zoznam 10-tich najkrajších striech sveta? Je medzi nimi strecha Domu piatich zmyslov v Holandsku, inšpirovaná piatimi ľudskými zmyslami, zostavená  je z navrstveného rákosia a každý vrchol má individuálne osvetlenie. Zlatá pagoda v Mjanmarsku je najposvätnejšou stavbou krajiny, je pokrytá zlatom a na jej vrchu sú umiestnené tisíce diamantov a rubínov. Chrám svätého Mateja v Budapešti zdobí jedinečná strecha tvorená farebnými keramickými dlaždicami a vedecké centrum v Kalifornii púta pozornosť zvlnenou zelenou strechou. Na jej konštrukciu použili vyše jeden a pol milióna priečinkov s vegetáciou, strecha je domovom pre hmyz a drobné živočíchy a zachytáva 100 percent zrážkovej vody. Nuž aj takéto strechy nájdeme vo svete - o tých našich povedal Hane Michalčíkovej architekt Ján Briežnik.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Proti gustu žiadny dišputát. Stará pravda, ktorá sa nám osvedčuje vo všetkom. Aj pri takej praktickej veci, akou sú strechy domov. Developeri môžu naplánovať také aj onaké obytné  domy,  architekti naprojektovať stavbu podľa záujmu, ale najlepšie vždy obídu majitelia rodinných domov, ktorí si môžu z typov striech, ktoré trh ponúka - vyberať. Ak chceme zostať pri tradícii - vyhrá to šikmá strecha, ak chceme byť moderní aj ekologickí, dostane prednosť vegetačná, zelená strecha. Majstri strechári, o ktorých v seriáli týždňa hovoríme, nám ju vytvoria podľa našich požiadaviek. Hana Michalčíková sa aj dnes zastavila pri skupine troch žien, ktoré nemali problém vysloviť svoj názor na typ strechy.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Akokoľvek by sme chceli zostať verní tradíciám, novinky v oblasti striech si všímať musíme. Už aj preto, že smerujú k úsporám energií a k zníženiu enviromentálnej záťaže stavby. Zelená strecha totiž znamená – strecha ohľaduplná k životnému prostrediu. Môže slúžiť na odpočinok obyvateľov  domov, alebo, ako je stále častejším trendom ,aj ako vhodné miesto na chov včiel. Toľko o strechách, ktoré sme si všímali tento týždeň, na budúci vám ponúkneme príbehy ľudí, ktorí žijú s bolesťou, ich spoločným menovateľom je reumatizmus a posolstvom – pohyb.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame