Pohyb je život

Pohyb je život

Viete si predstaviť, že by ste sa  týždne, mesiace, ba i roky - prebúdzali a usínali  s bolesťami, že by ste si kvôli nim - uvedomovali  každý pohyb? Súčasťou mnohých reumatických diagnóz je totiž práve bolesť. Pacienti a lekári však už  dávnejšie cítili, že okrem liečby, chorí potrebujú aj láskavé slovo, možnosť vyrozprávať sa zo svojich boľačiek, či poradiť sa a konzultovať svoje zdravotné problémy s ľuďmi, ktorí si už prešli úskaliami týchto diagnóz. Aj preto v októbri pred 32 rokmi -  po dohode reumatológov a pacientov - vznikla Liga proti reumatizmu na Slovensku. Pokračuje Janka Bleyová.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Svetový deň reumatizmu v réžii Ligy proti reumatizmu na Slovensku, vôbec nebol o spomínaní na časy spred tridsiatich dvoch  rokov, keď združenie vzniklo. Aj tento rok mali na celoslovenskom stretnutí reumatici v Piešťanoch  poriadne nabitý program. Akože ináč – bolo to najmä o aktívnom pohybe. V sobotu ráno všetkých čakala jogová terapia, teda cvičenie na stoličkách. Bola medzi nimi aj moja kolegyňa Janka Bleyová. Kým sa nezačala hodina, využila čas a oslovila jednu z prítomných žien.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Liga proti reumatizmu to zďaleka nie je „iba jej centrum, teda mesto Piešťany“. Je to dômyselne vybudovaná sieť pobočiek po celom Slovensku, vrátane piatich klubov združujúcich pacientov so špecifickou podobou reumy. Na sobotňajšom Celoslovenskom stretnutí „REUMAwalkerov“ prišli reumatici s rôznymi diagnózami. Jedno však mali spoločné: hýbať sa napriek bolestiam, ktoré ich sprevádzali na každom kroku. Dvaja z nich vyrozprávali Janke Bleyovej svoj príbeh.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Medzi našimi špičkovými reumatológmi sú aj takí, ktorí nežijú so svojimi pacientmi iba počas ordinačných hodín, ale zúčastňujú sa aj ich „ligových podujatí“ – predovšetkým tých, ktoré majú športový nádych. Na sobotňajšom celoslovenskom stretnutí reumatikov, Janka Bleyová oslovila aj lekárov, ktorí prišli vybavení „nordicovými paličkami“. Najskôr sa rozhovorila Dagmar Mičeková, ktorá zareagovala na otázku – prečo sa pred 45 rozhodla pre medicínsky odbor reumatológia?

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Náš seriál o reumatikoch, ich starostiach, radostiach aj výzvach dnes končíme. Tohtoročný Svetový deň proti reumatizmu v Piešťanoch, vyvrcholil športovým popoludním, na ktorý sa všetci reumatici nesmierne tešili. Prečo? Aj to sa v rozhovore s predsedníčkou Ligy proti reumatizmu na Slovensku  – Jankou Dobšovičovou – dozvedela Janka Bleyová.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A to už bola bodka za  tohto týždňovým  seriálom, ktorý pre vás pripravila Janka Bleyová. Verím, že jeho motto – Pohyb je život – oslovilo aj vás. Od pondelka bude náš seriál patriť Slovanom, spoznáme ich dávne zvyky a zistíme, ako žili.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame