Slovania - ako žili, čo nám zanechali

Slovania - ako žili, čo nám zanechali

Pred niekoľkými rokmi sa z Moravy rozšírila cez Slovensko a postupne ďalšie krajiny Európy myšlienka vybudovať tematickú cestu svätých Cyrila a Metoda spojením miest, ktoré sa viažu s ich životom a odkazom. Cyrilometodejská cesta bola certifikovaná v máji tohto roka a pridaná do oficiálneho zoznamu 45-tich kultúrnych ciest Európy. Teraz však ide o to, ako jej vzácne body na našom území čo najviac spropagovať a vytvoriť tak nielen atraktívny produkt cestovného ruchu, ale aj spôsob príkladného reprezentovania našej histórie. Aj preto pripravil od začiatku leta až do konca októbra Bratislavský samosprávny kraj, Slovenský dom Centrope a organizácia Bratislava Region Tourism popularizačné podujatia spojené s históriou Veľkej Moravy. Slovania ako žili – čo nám zanechali – tak sa volalo to, ktoré bolo na konci septembra vo Svätom Jure. A práve tam sa vybrala Tatiana Šušková.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vo Svätom Jure, v Scheidlinovej záhrade ožila na jeden deň málo známa história z čias prvých Slovanov v podobe dobového tábora. Hore nad mestom sa nachádza totiž jedna z významných lokalít slovanského osídlenia z 8. a 9. storočia na území Slovenska - hradisko Neštich, kde už dlhé roky prebieha intenzívny archeologický výskum. Sériu podujatí spojených s históriou Veľkej Moravy od začiatku leta až do konca októbra pripravil  slovenský dom Centrope v rámci propagácie novocertifikovanej európskej cesty Cyrila a Metoda. Do života osídlenia starých Slovanov nás Tatiana Šušková v ďalšej časti nášho seriálu najskôr uvedie prostredníctvom rozprávania archeológa Júliusa Vaváka.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nad mestečkom Svätý Jur sú pozostatky hradiska, ktoré bolo osídlené už v halštatskej dobe a je aj hradiskom veľkomoravského obdobia. Archeologická lokalita Neštich je dnes súčasťou chráneného areálu v správe štátnej ochrany prírody Malé Karpaty. Hradiská zohrávali v dejinách Veľkej Moravy nezastupiteľnú úlohu. Okrem obrannej funkcie slúžili ako politické a správne strediská, sídla vyššej spoločenskej vrstvy, zásobárne tovaru a miesta vhodné pre rozvoj remeselnej výroby. Na toto miesto a do histórie starých Slovanov nás tento týždeň v Seriáli rádia Regina pozýva Tatiana Šušková, ktorá mapuje atmosféru jesenného podujatia v Scheidlinovej záhrade s názvom Slovania – ako žili, čo nám zanechali? Dobový slovanský tábor, ktorý sme včera postavili sa rýchlo zaplnil návštevníkmi.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa v Seriáli Rádia Regina opäť vraciame na podujatie – Slovania - Ako žili? Čo nám zanechali? - ktoré bolo súčasťou propagácie novocertifikovanej európskej cesty Cyrila a Metoda na našom území. Dobový slovanský tábor ožil v Scheidlinovej záhrade vo Svätom Jure, neďaleko archeologickej lokality Neštich, hradiska, v ktorom sa našli vzácne doklady života Slovanov na tomto území. Vďaka dobovému spolku Satyros z Nitry, ktorý sa venuje ranému stredoveku v Európe na prelome 8.-9.storočia, sa po „slovansky“ varilo, aj pieklo, tkali sa rybárske siete, aj vlna, ale ako sa presvedčila Tatiana Šušková malých aj veľkých najviac zaujali dobové zbrane a súboje udatných bojovníkov.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Neďaleko Svätého Jura pri Bratislave sa nachádzajú zvyšky starého slovanského hradiska. Na území dnešnej archeologickej lokality Neštich žili v 8.a 9. storočí Slovania a ešte dodnes sa tam nachádzajú historické doklady ich života na tomto území. K otázke podujatia, ktoré bolo súčasťou propagácie významných miest našej histórie v rámci novocertifikovanej európskej cesty Cyrila a Metoda – Slovania – Ako žili, čo nám zanechali? Tatiana Šušková pripojila ďalšiu. Či sa ešte aj dnes môžeme v niečom inšpirovať ich spôsobom života? A na príklade rodiny Pacolovej, ktorá je súčasťou dobového spolku Satyros z Nitry, ktorý na jeden deň premenil priestor v Scheidlinovej záhrade na dobový tábor Slovanov sa presvedčila, že aj dne sa to dá.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak dnes sme v seriáli Rádia Regina ukončili príbeh Starých Slovanov inšpirovaný podujatím vo Svätom Jure, nad ktorým sa nachádzajú zvyšky starobylého slovanského hradiska Neštich a budúci týždeň sa zasa vyberieme na návštevu Slovákov, ktorí žijú kúsok za hranicami Slovenska – v Rakúsku, Maďarsku a Česku.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame