O "naj" lekároch a zdravotných sestrách

O "naj" lekároch a zdravotných sestrách

Šiesty ročník celoslovenskej pacientskej konferencie už tradične vyvrcholil slávnostným oceňovaním zdravotníkov. Ocenenia „Môj lekár“ a „Moja sestra“ si z rúk prezidentky Asociácie na ochranu práv pacientov Dr. Márie Lévyovej a zástupcov Ministerstva zdravotníctva prevzalo 10 lekárov a 10 sestier. Jednu z cien preberal Doc. Vladimír BELLA, primár mamologického oddelenia v Onkologickom ústave sv. Alžbety v Bratislave. Pacientky, ktoré mu prisúdili titul „Môj lekár“ - oceňujú nielen jeho odbornosť, ohľaduplnosť a ľudský prístup, keď im musí oznámiť nie najlepšie výsledky vyšetrení. Keď v kongresovej sále zaznelo meno tohto nášho špičkového odborníka – tlieskala aj moja kolegyňa Janka Bleyová.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bol to večer plný emócií, radosti, ale aj veľkých snov o tom, ako by slovenskí zdravotníci chceli uľahčiť život svojim pacientom. V ten večer totiž vystupovali na vysvietené pódium lekári a sestry, ktorým hlasy dali práve ich pacienti. Jednou z tých osobností bola aj Anna Lipovská, ktorá  nielenže pracuje ako odborný asistent na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave, ale je aj veľkou oporou práve pre pacientov so zápalovými ochoreniami čriev. Samozrejme, že aj ju oslovila moja kolegyňa Janka Bleyová. Najskôr však oslovila prezidentku Asociácie na ochranu práv pacientov Máriu Lévyovú, zaujímalo ju, kto vôbec zdravotníkov nominuje.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pracuje ako lekár na Kardiologickej klinike Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu srdcovo-cievnych chorôb v Bratislave na Oddelení zlyhávania a transplantácie srdca. Nestalo sa, že by odmietol pomôcť, vždy je ochotný poradiť a pacienti, ktorí ho nominovali na ocenenie Môj lekár - vedia, že Milan Luknár je skutočne lekár, ktorému nie je ľahostajný žiadny pacient. Chorých nielenže  informuje o nových  možnostiach v liečbe pľúcnej artériovej hypertenzie, ale stal sa aj spoluzakladateľom Združenia pacientov s pľúcnou hypertenziou, ba dokonca počas pandémie COVID-19 - zorganizoval výstup lekárov a zdravotníkov na vrchol Vápenná ako prejav solidarity s pacientmi s touto diagnózou. No a keď tento výnimočný lekár MILAN LUKNÁR za burácajúceho potlesku preberal z rúk Márie Lévyovej , prezidentky Asociácie na ochranu práv pacientov ocenenie – so zapnutým magnetofónom ho v sále čakala moja kolegyňa Janka Bleyová.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Beáta Csöbönyeiová, pracuje ako sestra na Oddelení klinickej a radiačnej onkológie v Nemocnici AGEL v Komárne. Aj napriek tomu, že pôsobí na ťažkej ošetrovacej jednotke, je vždy milá, usmievavá a medzi pacientmi veľmi obľúbená. Dokáže ich aj v najťažších chvíľach podporiť a povzbudiť. Do svojej ošetrovateľskej práce pritom zapája aj rodinných príslušníkov pacientov, pomáha im zvládať fyzicky aj psychicky náročnú starostlivosť o onkologických pacientov. Ako sama tvrdí - pomoc najzraniteľnejším je jej životným poslaním. Ocenili to najmä chorí a aj preto jej Asociácia na ochranu práv pacientov  pred pár dňami udelila ocenenie od pacientov titul „Moja sestra.“ Beáta Csöbönyeiová mojej kolegyni Janke Bleyovej však s hrdosťou v hlase oznámila, že v tomto roku si vyslúžila aj ocenenie Biele srdce.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tí, ktorí poznajú internistu, hepatológa a gastroenterológa prof. Štefana Hrušovského vedia, že je to lekár, ktorý si dokáže zachovať rozvahu aj vo vyhrotených situáciách. Vie dodať odvahu pacientom aj vo chvíľach, keď sú vystresovaní a majú obavu z budúcnosti. Tento náš špičkový odborník – sa však pričinil aj o zavedenie viacerých inovatívnych vyšetrovacích a liečebných metód aj pri tých najzávažnejších diagnózach. Inicioval tiež výskum vplyvu škodlivých látok na organizmus obyvateľov Zemplína. Má za sebou nielen bohatú publikačnú činnosť v odborných periodikách, ale pre laickú verejnosť aj osvetu v médiách. Pomoci pacientom sa však aktívne venuje aj cez podporu  pacientskych združení Transplantovaná pečeň a Šanca pre pečeň. O tom, ako veľmi oceňujú prof. Štefana Hrušovského samotní pacienti sa presvedčila moja kolegyňa Janka Bleyová. Bola totiž v sále aj vo chvíli, keď si prof. Stefan Hrušovský z rúk prezidentky Asociácie na ochranu práv pacientov – Márie Lévyovej  preberal ocenenie Môj lekár.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Napriek mnohým liečebným úspechom, ale aj  napriek viacerým oceneniam, ktoré prof. Štefan Hrušovský už má – predsa len - ocenenie od samotných pacientov má pre neho azda najsilnejšiu príchuť uznania. Autorkou tohto týždňového seriálu bola Janka Bleyová a už od pondelka meníme jeho tému i obsadenie, budeme hovoriť o daroch prírody, o ich remeselnom využití a trocha aj o predvianočnej pohode.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame