Objekty ocenené za príkladnú obnovu tradičnej architektúry

Objekty ocenené za príkladnú obnovu tradičnej architektúry

Mnoho historických domov v Modre sa spája najmä s vinohradníctvom a vinárstvom. No nájdeme tu aj veľa remeselníckych domov, veď už od stredoveku tu mali svoje zastúpenie aj kožušníci, krajčíri alebo pernikári. Súčasťou histórie domu, ktorý stojí na rohu ulíc Moyzesova a Starý trh, je výroba drevených sudov, lebo kedysi tu žil známy debnársky majster Ján Bakoš. Dnes v ňom žije Martin Plaštiak s manželkou a deťmi - a jeho históriu si pripomínajú napríklad aj použitím drevených latiek zo sudov v podhľade pri vstupe do reštaurácie, ktorú prevádzkujú v bývalej sušiarni na drevo. Miroslavovi Würflovi najprv vyrozprával, čo ho inšpirovalo k obnove tohto starého modranského domu.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Občianske združenie Academia Istropolitana Nova zo Svätého Jura každoročne pripravuje súťaž o najlepšiu obnovu tradičnej architektúry. K oceneným finalistom posledného ročníka patrí aj mestská veža v obci Doľany pri Častej. Bola postavená pri príležitosti udelenia štatútu mestečka na prelome 16. a 17. storočia a stala sa symbolom vtedajšieho Ompitálu. Mala najmä bezpečnostné poslanie – slúžila strážam na pozorovanie prípadného nepriateľa, aby oznámili obyvateľom hroziace nebezpečenstvo. Veža bola v roku 1996 vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Obec začala plánovať jej komplexnú obnovu už v roku 2005, avšak realizácia prác sa uskutočnila až o 15 rokov neskôr. Miroslav Würfl oslovil najprv bývalého starostu Dolian, Jozefa Mruškoviča.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň vám predstavujeme objekty, ktoré uspeli v súťaži o príkladne obnovenú tradičnú architektúru v regióne. Patrí k nim aj dvojpodlažný dom na Holubyho ulici, po ktorej sa už od stredoveku vstupovalo cez mestskú bránu do Pezinka. Stojí tu od začiatku 18. storočia, a zatiaľ jeho najstarším zisteným majiteľom bol šľachtic Samuel Joachim Majtány, ktorý pôsobil aj ako pezinský richtár. V dome sa vystriedalo viacero súkromných majiteľov, 60.-tych rokoch minulého storočia bol znárodnený, prešiel do majetku československého štátu a po roku 1989 do vlastníctva Mesta Pezinok. Bol využívaný na sociálne bývanie až do roku 2010, keď sa mesto rozhodlo už značne schátraný objekt predať. O sedem rokov neskôr sa novým majiteľom sa stala súkromná pezinská stavebná spoločnosť, ktorej vlastníkom je Viliam Frič s manželkou. V stavebníctve a oprave pamiatok podnikajú už tridsať rokov, a Miroslavovi Würflovi najprv vyrozprávali, odkedy sa začala písať nová kapitola života tohto secesného meštianskeho domu v Pezinku.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V seriáli Rádia Regina hovoríme tento týždeň o objektoch, ktoré uspeli v súťaži o príkladne obnovenú tradičnú architektúru v regióne. Patrí k nim aj vinohradnícky dom Mariána Vargu a Lucie Paškovej v Modre. Ak sa z centra Modry vyberiete smerom do Harmónie, nájdete ho na Hornej ulici, za bránou mestského opevnenia, za ktorou sa vinie radová zástavba prízemných vinohradníckych domov. Hlavné práce na modernizácii prebehli už pred rokmi, avšak len nedávno dokončili úpravu podbránia a remeselnú obnovu jedinej pôvodnej miestnosti – izby do ulice s trámovým stropom pravdepodobne z 19. storočia. Miroslav Würfl sa majiteľov najskôr opýtal, aký bol proces renovácie tohto starého vinohradníckeho modranského domu.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

K oceneným finalistom posledného ročníka súťaže o najlepšiu obnovu tradičnej architektúry patrí aj Dom záhorskej ľudovej kultúry v obci Závod. Jeho rekonštrukcia bola zdĺhavá a náročná, keďže majitelia sa snažili čo najpresnejšie zrenovovať jeho pôvodný stav a využívať pri tom materiál pochádzajúci výlučne z obce alebo blízkeho okolia. V roku 2016 ho kúpil zakladateľ miestnej folklórnej skupiny Lanšper Alexander Krajčír spolu so svojou sestrou Emou Ďurišovou. Obaja Miroslavovi Würflovi vyrozprávali, s akým zámerom pristúpili k obnove tohto starého domu.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Všetky objekty, ktoré sme Vám tento týždeň predstavili, uspeli v súťaži o najlepšiu obnovu tradičnej architektúry v regióne, ktorú pripravuje Občianske združenie Academia Istropolitana Nova zo Svätého Jura. Od pondelka zmeníme tému - v seriáli Rádia Regina budeme hovoriť s kolektívom študentov a pedagógov Strojníckej fakulty STU, ktorí sa môžu pochváliť viacerými celoslovenskými i medzinárodnými úspechmi.

Autor: Miroslav Würfl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame