Príbeh Strojníckej fakulty STU

Príbeh Strojníckej fakulty STU

Výučba strojného inžinierstva na STU funguje od roku 1940. Za takmer 80 rokov sa vypracovala na špičkovú a rešpektovanú vedecko - výskumnú inštitúciu doma aj v zahraničí. Jej absolventi sú najžiadanejší vo svojom odbore. Zo všetkých fakúlt na Slovensku sa Strojnícka fakulta umiestnila na piatom mieste, čo znamená, že patrí k absolútnej elite. Každý rok vzdelávajú a pripravujú do praxe skvelých odborníkov a to tak po teoretickej ako aj praktickej stránke. Aj preto sme sa seriál tohto týždňa rozhodli venovať práve Strojníckej fakulte STU a ukázať vám potenciál, ktorý má. S Hanou Michalčíkovou a ľuďmi, ktorí sa k nej hrdo hlásia. Na Ústave procesného inžinierstva sme zastihli profesora Mariána Peciara.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V dnešnej časti seriálu, ktorý pripravujeme z priestorov Strojníckej fakulty STU v Bratislave sa zastavíme v Ústave výrobných systémov, enviromentálnej techniky a manažmentu kvality. V centre našej pozornosti budú 3D tlačiarne, obrovský míľnik vo vývoji priemyslu, ktorý ponúka množstvo výhod. Ak si neviete hneď predstaviť, v čom by vám mohli pomôcť, tak pripomenieme situáciu spred dvoch rokov, keď na fakulte vyvinuli špeciálne respirátory pre zdravotníkov. No tieto zariadenia dokážu tlačiť aj chýbajúce súčiastky do strojov, ba aj do našich domácich elektrospotrebičov, čím predĺžia ich životnosť. Hana Michalčíková sa rozprávala s prodekanom Jurajom Beniakom.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Šetriť sa dá rôzne. Napríklad vo vlastnej domácnosti. Argumenty odborníkov si nás získajú najviac. Presvedčila sa o tom aj Hana Michalčíková, ktorá v dnešnej časti seriálu týždňa zaklopala na dvere Ústavu energetických strojov a zariadení Strojníckej fakulty STU v Bratislave. Začíname však nečakanou odbočkou. Pred dverami totiž naša kolegyňa nemohla obísť lákadlá v podobe motorov. Informácie o nich mal po ruke profesor Michal Masaryk.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dlhodobý vývoj a testovanie vozidiel s vyšším stupňom automatizovanej jazdy spôsobil, že sa autonómne autá pomaly, ale predsa začínajú objavovať v niektorých krajinách sveta aj v reálnej podobe. Na Slovensku sa s nimi síce ešte na cestách nestretneme, ale odborníci veria, že v budúcnosti to tak bude. Študujú, skúšajú a overujú ich schopnosti aj spoľahlivosť. Venujú sa im aj v Ústave dopravnej techniky a konštruovania STU v Bratislave, ktorý navštívila Hana Michalčíková.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Naposledy spoznávame úspechy Strojníckej fakulty STU v Bratislave. V záverečnej časti seriálu sme sa zastavili v Ústave automatizácie, merania a aplikovanej informatiky. Hoci roboty sú dnes už výkonné a spoľahlivé, ľudský faktor stále zostáva nezastupiteľný. Hana Michalčíková  sa o tom, či je automatizácia v priemysle ,aj bežnom živote, súčasnosťou alebo o nej uvažujeme ako o budúcnosti, rozprávala s doktorom Lukášom Bartalským.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Stredoškolákov, posuňte im informáciu o Dni otvorených dverí na STU, ktorý bude  už onedlho 9-teho februára. Strojári všetkých radi privítajú. Od budúceho týždňa si v našom seriáli budeme všímať stromy. Náš dračí dub z Lozorna bojuje v európskej súťaži stromov.
Pomôžeme mu?

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame