Závislosť - príbehy ľudí

Závislosť - príbehy ľudí

Vstúpili sme do druhého pôstneho týždňa. Možno sa niekto rozhodol, že  počas 40. dní nebude chodiť  na pivo, iný zase, že z jedálneho lístka skúsi vynechať mäso. Nejaká študentka sa možno rozhodla, že sa zaprie a počas celého pôstu nebude jesť sladkosti... Skoncovať ale so závislosťou, s takou kde už ide o život - to nie je otázka 40 - dňového pôstneho obdobia. Skoncovať so závislosťou od nejakej drogy, to je  doživotné sebazapieranie, hľadanie  iného zmyslu života... Janka Bleyová vám  tento týždeň ponúkne príbehy ľudí, ktorí to dokázali.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Prestať fajčiť je najľahšia vec na svete. Aj ja to môžem potvrdiť, pretože som to skúsil najmenej tisíckrát.“ Myslím si, že beztoho, aby ste hľadali na internete - mnohí viete, že autorom tohto výroku je americký spisovateľ Mark Twain. A fajčenie je ďalšia závislosť, ktorej sa v dnešnej časti seriálu venuje Janka Bleyová.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Protialkoholická liečba, alebo liečba akejkoľvek inej závislosti, nie je téma, s ktorou sa  abstinujúci zdôverí hocikomu - len ak na počkanie. Nezainteresovaný si totiž iba veľmi ťažko dokáže predstaviť, aká dlhá a nepríjemná je cesta k abstinencii. Po jej prekonaní, chorý nepotrebuje počúvať odsudzujúce, znevažujúce, posmešné, či ironické názory. Navyše, názory, ktoré by mohli ublížiť ľuďom, ktorí ho neopustili, keď mu bolo najhoršie. Aj to bol dôvod prečo muž, s ktorým sa stretla Janka Bleyová, chcel vystupovať pod iným menom. Viac pochopíte, keď sa započúvate do jeho príbehu.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dávno pred tým, ako sa na trhu s drogami objavili také smrteľné chemické kombinácie - ako napríklad pervitín, heroín, či extáza - vznikali liekové závislosti. Občas sa človek stal závislý nie vlastným „chcením“, ale kvôli nejakej závažnej chronickej diagnóze. Také však  nie sú príbehy Sone a Petra, ktoré rozpovedali Janke Bleyovej.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tomáš si svoj príbeh chlapca závislého od pervitínu a neskôr od alkoholu, nespočetnekrát premietal v mysli. Zamýšľal sa aj nad tým, či v jeho prípade nejakú úlohu nezohrali aj gény. Ako totiž povedal Janke Bleyovej - obaja jeho - dnes už nežijúci rodičia - boli závislí od alkoholu. Takéto dedičstvo po predkoch, netúži zdediť nik z nás. Nie vždy majú totiž  podobné príbehy, taký optimistický koniec, ako v Tomášovom prípade. Ale vráťme sa na začiatok.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas tohto týždňa nám Janka Bleyová ponúkla 5 príbehov mladých ľudí, ktorým sa vďaka ich správnemu rozhodnutiu, podarilo nájsť iné dimenzie radosti a šťastia v živote. Na budúci týždeň budeme spoznávať tajomstvá katedrál.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame