Dedina roka

Dedina roka

Národné ocenenie Dedina roka pomáha zviditeľniť dobré a inšpiratívne stránky života na vidieku. Ľahko sa to pamätá. V dvanástom ročníku dediny roka sa predstaví dvanásť slovenských obcí. Ich zoznam Michalovi Hercegovi priblížila Michaela Pšenáková zo Slovenskej agentúry životného prostredia.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň navštevujeme dediny, ktoré by mohli inšpirovať celé Slovensko. Uchádzajú sa totiž o národné ocenenie Dedina roka. Vinosady to už raz skúsili a podarilo sa im uspieť v kategórii dedina ako záhrada. Čo všetko v obci majú? Zisťoval Michal Herceg u štyroch miestnych žien. Darina Mendlová išla v rozhovore priamo na vec a začala hovoriť o tom, čo majú Vinosady skryté už vo svojom názve.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Veľké Ripňany v okrese Topoľčany v najbližších týždňoch navštívi hodnotiaca komisia národného ocenenia Dedina roka. Podobne ako ďalších jedenásť obcí, aj tu sa posnažia ukázať to najlepšie, čo u nich je. A práve to zaujímalo Michala Hercega. Poďme najprv s Katarínou Borbélyovou a Štefanom Julinim do miestneho komunitného centra.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V dvanástom ročníku národného ocenenia Dedina roka sa predstavuje dvanásť obcí z celého Slovenska. My si všímame tie západnejšie. Dnes sa s Michalom Hercegom pozrieme na Záhorie. Gajary ležia asi osem kilometrov od Malaciek a len približne päť kilometrov od hraníc s Rakúskom. Minulý rok získali čestné uznanie v Cene Slovenskej republiky za krajinu. Aj tento úspech ich povzbudil skúšať šťastie ďalej. Vypočujme si, ako sa v Gajaroch žilo Jaroslave Ivaničovej, keď bola ešte dieťaťom.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

O titul dedina roka sa v aktuálnom dvanástom ročníku národného ocenenia pokúšajú aj Bzince pod Javorinou. Táto dedina leží len kúsok od Nového Mesta nad Váhom a je známa ako rodisko spisovateľky Ľudmily Podjavorinskej. Viac o súťažnej motivácii povedal Michalovi Hercegovi starosta Bziniec Dušan Málik.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pripomeniem, že zo západu Slovenska sa o titul dedina roka uchádzajú Vinosady, Gajary, Veľké Ripňany a Bzince pod Javorinou. Na budúci týždeň budeme hovoriť o bratislavskej Iuvente – čo bude s legendárnou budovou, kde sa vzdelávali deti? Hrozí jej zánik?

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame