Vedec roka

Vedec roka

VEDEC ROKA 2022 – tento týždeň vám ponúkneme rozhovory s vedeckými osobnosťami. Totiž minulý týždeň, v utorok, bol v priestoroch Slovenskej národnej galérie 26. ročník slávnostného odovzdávania ocenení za najlepšie dosiahnuté výsledky vo vede, výskume a technike na Slovensku za minulý rok. Organizátorom a zároveň jedným z vyhlasovateľov podujatia je Centrum vedecko-technických informácií SR. Dnes vám Mária Babinská priblíži Vedca roka - prof. Martina Škovieru, ktorý sa presadil svojimi prácami v oblasti diskrétnej matematiky a teoretickej informatiky, najmä v teórii grafov. Je jeden zo zakladateľov medzinárodne uznávanej Slovenskej školy topologickej teórie grafov. Je tiež iniciátorom série konferencií GEMS, na ktorých sa od roku 1994 pravidelne každé 4 roky  stretávajú významní zahraniční odborníci. Profesor Škoviera je autorom vyše sto pôvodných vedeckých štúdií publikovaných v popredných svetových matematických a informatických časopisoch.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň hovoríme o odborníkoch z oblasti vedy. Minulý týždeň bolo slávnostné oceňovanie Vedec roka 2022. V kategórii Mladý vedecký pracovník  získal cenu  Michal Májek. Vyštudoval chémiu na Vysokej škole chemicko-technologickej v Prahe a doktorandské štúdium absolvoval na Regensburskej univerzite v Nemecku. 14 rokov bol v zahraničí na rôznych univerzitách. V súčasnosti pôsobí na Katedre organickej chémie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Michal Májek sa pridržiava myšlienky: „Najľahšie človek oklame samého seba.“ Mária Babinská sa ho spýtala, či sa mu to stáva často?

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Minulý týždeň bolo oceňovanie Vedec roka 2022. Osobnosťou medzinárodnej spolupráce sa stala prof. Mária Bieliková. Je to významná informatička a popredná odborníčka v oblasti umelej inteligencie. Vysokoškolské štúdium získala na Elektrotechnickej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, kde absolvovala aj doktorandské štúdium. Jej výskum sa zameriava na interakciu človeka s počítačom, modelovanie používateľov a personalizáciu v rôznych doménach. V ostatných rokoch sa venuje najmä téme dezinformácií a ich šírenia na webe. Viedla vyše 50 projektov, je autorkou a spoluautorkou viac ako 280 vedeckých prác s vyše 4500 citáciami. Krédo prof. Bielikovej je: „Učiť sa z vlastných chýb“ Mária Babinská sa jej spýtala, či to nebola chyba, že sme dovolili umelej inteligencii vo veľkom sa rozvíjať. Totiž niektorí majú strach, že prídu o prácu.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň vám ponúkame rozhovory s ocenenými Vedcami roka 2022. Slávnostné ceremoniál bol minulý týždeň v priestoroch Slovenskej národnej galérii. Dnes sa zameriame na kategóriu Inovátor roka, stal sa ním doc. Vladimír Cviklovič. Vysokoškolské štúdium získal v odbore Poľnohospodárska technika so špecializáciou Automatizácia a informatika na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, kde absolvoval aj doktorandské štúdium. Docent Cviklovič je držiteľom 11 úžitkových vzorov a 6 patentov, z ktorých dva sú medzinárodné. Intenzívne sa venuje aj vzdelávaniu študentov, ktorí sú často oceňovaní na súťažiach doma i v zahraničí. V roku 2019 na Agrokomplexe v Nitre predstavil funkčný prototyp autonómneho mobilného robota Samoroba. Viac povedal Márii Babinskej.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

VEDEC ROKA 2022 – Minulý týždeň bol 26. ročník slávnostného odovzdávania ocenení za najlepšie dosiahnuté výsledky vo vede, výskume a technike na Slovensku za minulý rok.
Máriu Babinskú zaujal aj Doc. Marek Vrabeľ, ktorý získal ocenenie v kategórii Technológ roka, konkrétne  za to, že zabezpečil komplexnú technologickú prípravu a teda aj samotnú výrobu jedinečných dielcov pre letecký, vesmírny a jadrový priemysel. Pôsobí na Strojníckej fakulte Technickej univerzity v Košiciach v odbore Strojárske technológie. Intenzívne sa venuje aj pedagogickej činnosti a je školiteľom interných ako aj externých doktorandov. Docent Vrabeľ sa podieľal aj na budovaní Prototypového a inovačného centra Strojníckej fakulty. V súčasnosti je zástupcom riaditeľa tohto centra.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ešte na záver zopakujem všetkých 5 kategórií. Vedcom roka sa stal prof. Martin Škoviera z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave. Mladým vedeckým pracovníkom je Michal Májek z Prírodovedeckej fakulty UK. Osobnosťou medzinárodnej spolupráce je prof. Mária Bieliková z Kempelenovho inštitútu inteligentných technológií v Bratislave. Ocenenie Inovátor roka získal doc. Vladimír Cviklovič  zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre a Technológom roka sa stal doc. Marek Vrabeľ z Prototypového a inovačného centra Strojníckej fakulty, Technickej univerzity v Košiciach. Od pondelka nás čakajú Reportážne obrázky zo Základnej umeleckej školy Jozefa Kresánka v Bratislave.

Autor: Mária Babinská

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame