Do atlasu zelenej krásy si dnes pridáme lopúch. V našich končinách môžeme naraziť hlavne na tri druhy lopúchov – väčší, menší a plstnatý. V Japonsku sa lopúch pestuje ako kultúrna liečivá bylina. Listy sa pridávajú do šalátov alebo polievok. Jednoročné korene sa zase jedia surové, varené alebo pečené, pričom sa často používajú ako náhrada zemiakov. Z mladých listov si tiež vedia pripraviť povzbudzujúce šťavy, ktorých pitím si čistia krv. O liečivých účinkoch lopúcha si aj my dnes povieme. Beáta Repíková sa však najskôr opýta - Prorektora Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave a klinického farmakológa profesora Jaroslava Kresánka na to - prečo má lopúch veľké listy, keď nepatrí k okrasným rastlinkám.
Lopúch 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Ľudia, žijúci na dedine hovoria o lopúchu, ako o ťažko vykynožiteľnej burine. Nedá sa jednoducho vytrhnúť zo zeme ako repa, alebo vykosiť bez následkov, rozmnoží sa ešte viac. Toto má na svedomí práve ťažko vytrhnuteľný koreň, ktorý obsahuje množstvo liečivých zásobných látok.
Práve preto sa dnes vyberieme po koreň lopúcha - aby sme si ho do zásoby nazbierali a usušili. Beáta Repíková je už v prírode s prorektorom Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave a klinickým farmakológom profesorom Jaroslavom Kresánkom.
Lopúch 2
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.