Liečivý, ľahko dostupný a široko využiteľný. To sú len niektoré pozitíva, ktorými sa môže pochváliť zádušník brečtanovitý. Má typickú vôňu a mierne pikantnú chuť. Vraj dodáva energiu a odporúča sa aj pri jarnej únave. Rastie od nížin až po podhorské oblasti. Mária Babinská sa zhovárala s botanikom Jaromírom Kučerom z Centra biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied.
Zádušník brečtanovitý I Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Stále hovoríme o zádušníku, u nás rastú dva druhy: Zádušník chlpatý a Zádušník brečtanovitý. A práve brečtanovitý má veľa liečivých účinkov, o ktorých už dávno vedeli aj naši predkovia. Pomenovanie získal vďaka tomu, že sa používal na liečenie záduchu, čiže prieduškovej astmy. Aj v kuchyni, čiže v gastronómii, má veľa priaznivcov. Aj o tom Márii Babinskej porozprával botanik Jaromír Kučera.
Zádušník brečtanovitý II
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Zádušníková masť je účinná aj na kŕčové žily a koncentrovaný odvar sa používa aj na kloktanie pri kašli.