Baza chabzdová

Baza chabzdová

Keď sa povie baza, každý si hneď predstaví urastený ker s veľkými voňavými súkvetiami, ktorý rastie na opustených miestach či popri poľných cestách. Asi najznámejšia je baza čierna, ktorá sa pestuje ako liečivá, okrasná aj ovocná rastlina. Ďalším druhom je baza červená – je to ker až stromček so zelenožltými súkvetiami a červenými plodmi. My Vám dnes predstavíme Bazu chabzdovú, ktorá už o pár dní popri cestách začne kvitnúť a na násypoch tvorí súvislé husté porasty. Aj preto bola „chabzda“ hlavnou témou rozhovoru Miroslava Würfla s botanikom RNDr. Pavlom Mereďom z Centra biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied.

Baza chabzdová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sme našu pozornosť zamerali na bazu chabzdovú. V súčasnosti je zavrhovaná pre jej nepríjemný zápach, ale napr. v staroveku ju považovali za liek proti všetkým chorobám. Vtedy sa však nerobil rozdiel - ani botanický, ani terapeutický medzi chabzdou a bazou čiernou. V niektorých krajinách jej plodmi farbili víno alebo ich používali na výrobu atramentu. Miroslav Würfl sa o tejto byline rozprával s botanikom Pavlom Mereďom z Centra biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied.

Baza chabzdová Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Toľko Pavol Mereďa z Centra biológie rastlín a biodiverzity Slovenskej akadémie vied v Bratislave, ktorý nám dnes spolu s Miroslavom Würflom predstavili bazu chabzdovú. V Atlase zelenej krásy budeme v Panoráme listovať aj o týždeň.

Autor: Miroslav Würfl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame