Jazmín

Jazmín

Jazmín nahý či nahokvetý, je populárny najmä pre svoje bohaté kvitnutie počas zimy. Nájdeme  ho v kvete už teraz vo februári. Ide o cenný záhradnícky druh, ktorý stojí za pozornosť. Na rozdiel od iných druhov jazmínov - jeho žlté kvety sú nahé. Kedy sa na rastlinke objavia aj listy? Aj o tom sa Beáta Repíková porozprávala s docentom Marekom Vaculíkom, ktorý pôsobí na katedre fyziológie rastlín Prírodovedeckej fakulty UK a súčasne v centre biológie rastlín a biodiverzity SAV.

Jazmín nahokvetý Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Názov jazmín môže patriť až piatim rôznym rastlinám. Teraz si predstavíme jazmín lekársky. Je symbolom nevinnosti, čistoty, ale aj ušľachtilosti a elegancie. Pochádza z Ázie - ale u nás je dobre pestovateľný v domácich podmienkach. Najpodstatnejšie je že má liečivé účinky. Beáta  Repíková sa o rastlinke o jazmíne lekárskom rozpráva s Marekom Vaculíkom z Katedry fyziológie rastlín Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského.

Jazmín lekársky Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jazmín lekársky sa nám odvďačí liečivými účinkami - ak sa rozhodneme že ho budeme doma pestovať. Pripomeňme že, kvety jazmínu lekárskeho majú upokojujúce účinky a najmä odbúravajú náš každodenný a takmer už aj všade prítomný stres.

Autor: Beáta Repíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame