Chcú sa mladí ľudia viazať?

Chcú sa mladí ľudia viazať?

Svadba. Snívame o nej mnohí. Hovorí sa o nej ako o najkrajšom dni v živote. Niektorí ju plánujú mesiace až roky, iní si povedia svoje „áno“ bez väčších príprav. Pôstne obdobie, ktoré práve prežívame, je pre viaceré páry vhodný čas na ich plánovanie. Ako však dnes vnímajú manželstvo mladí ľudia? Veria ešte v silu tohto zväzku? Čoho sa najviac obávajú? Stredoškolákov sa pýtala Štefánia Turyová.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vezmeš si ma? Staneš sa mojou ženou? Nuž, to chce počuť asi väčšina dievčat a žien z úst svojho partnera. Prsteň, kytica kvetov, originálne prostredie a nápad. Chlapi, nemáte/me to jednoduché. Je manželstvo pre každého? Kedy urobiť tento zásadný krok? Po pár mesiacoch, či rokoch vzťahu? Nad tým sa bude dnes zamýšľať Štefánia Turyová, ktorá sa na plán zásnub pýtala študenta Spojenej školy Mokrohájska 3 v Bratislave.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Popolcovou stredou sa začal pôst. Zábavy utíchli rovnako ako svadby. Kedysi bolo pôstne obdobie striktným zákazom na ich konanie. Dnes sa obzrieme do minulosti. Len od roku 1993 sa vek snúbencov priemerne zvýšil o viac ako desať rokov. Prečo rodičom v minulosti tak záležalo, aby sa ich deti zosobášili v pravý čas? Štefánia Turyová sa na to pýtala etnologičky Margity Jágerovej.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Plánovanie najkrajšieho dňa v živote. Chce to dnes niekoľko týždňov, mesiacov, ba dokonca aj rokov. Získať termín svadby nie je vždy jednoduché, najmä ak máme vysnívané konkrétne miesto. Sme romantici, jednoduchí či sa riadime aktuálnymi trendami? Chceme radšej svadbu v kostole, na úrade, v stodole či pod holým nebom? Štefánia Turyová sa na svadobné predstavy pýtala herečky Dominiky Richterovej.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Plánovanie svadby je zrejme jedno z najkrajších období života. Šaty, výzdoba, catering, kameraman, fotograf. To je len pár položiek zo svadobného zoznamu. Tri, päť, sedem, dvanásť či pätnásťtisíc eur? Financovanie svadobného dňa môže spôsobiť problémy mnohým mladým párom. Kedy si na svadbu začať šetriť? Alebo je platenie svadby na pleciach rodičov? Ako to vnímajú mladí ľudia? Štefánia Turyová sa na svadbu pýtala aj Jozefa Benedika, ktorého hlas niekoľko filmových častí patril Harrymu Potterovi.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý seriál Na vlastné nohy o svadbách – ich plánovaní, financovaní, trendoch, si môžete vypočuť aj v Podcastoch RTVS. Budúci týždeň bude reč o knihách, seriáloch a filmoch. Čomu dnes mladí dávajú prednosť? Navštevujú ešte vôbec knižnice? Teší sa na vás Dajana Hanesová.


Autor: Štefánia Turyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame