Kniha alebo film?

Kniha alebo film?

Kniha. Každý z nás sa s ňou už stretol, držal ju v ruke, či listoval. A to, nemusíte byť ani vášnivým čitateľom. Prečo dnes mladí ľudia čítajú a ako ich životy ovplyvňujú rôzne vymyslené, dobrodružné, či romantické príbehy? Aj o tom dnes bude seriál Na vlastné nohy s Dajanou Hanesovou.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kniha alebo film? Čo preferujú mladí ľudia? Na aké filmy chodia najradšej do kina? Nad týmito otázkami sa dnes bude zamýšľať Dajana Hanesová, ktorej viac o filmovom svete porozprával aj slovenský filmový kritik Peter Konečný.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mnohé knižnice sú dnes moderne zariadené a ponúkajú priestor, v ktorom sa môžeme cítiť ako v obývačke. Spomínate si na to, kedy ste boli naposledy v knižnici a aké to bolo? Ako dnes mladí vnímajú knižnicu a čo všetko nám táto inštitúcia okrem kníh ponúka? Stredoškolákov sa pýtala Dajana Hanesová.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Batman, Superman, Harry Potter, či Hermiona. Aj tieto postavy by mohli byť knižnými a filmovými hrdinami mladých ľudí. K akým postavám však vzhliadajú? Hrdinom môže byť dokonca aj samotný spisovateľ, ktorý vďaka svojej fantázie vytvára zaujímavý príbeh. Dajana Hanesová zisťovala akého knižného, či filmového hrdinu má napríklad aj herečka Veronika Strapková.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čomu dávate väčšiu prednosť? Knihe alebo elektronickej čítačke? Máte doma vôbec knižnicu? Aká by mala byť kniha, po ktorej siahnem? Skriptá, komiksy, učebnice, encyklopédie. Rôzne podoby kníh s ktorými sa stretávame už od detstva. Aj o tomto hovorila Dajana Hanesová s riaditeľkou Knižnice Jána Johanidesa v Šali Adrianou Gerovou.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý seriál Na vlastné nohy o knihách a filmoch si môžete vypočuť aj v Podcastoch RTVS.  Budúci týždeň v cykle Na vlastné nohy pokračujeme podobnou témou - máme Marec - mesiac knihy a tak zájdeme za mladými a popýtame sa, či čítajú, ako čítajú, čo čítajú a keď nečítajú, tak prečo. Počúvajte od pondelka do piatka v tomto čase.

Autor: Dajana Hanesová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame