Tibergienka v Trenčíne

Tibergienka v Trenčíne

V rámci nášho seriálu o významných industriálnych stavbách navštívime tento raz Trenčín. V blízkosti tamojšej autobusovej stanice sa totiž nachádza rozsiahly 20-hektárový areál, v ktorom viac ako 100 rokov vyrábali vlnené látky. Pôvodný názov fabriky bol Tibergienka, viacerí ju však poznajú až ako Merinu. Ikonická textilka vyrástla za rekordne krátky čas a pomyselne prepojila Trenčín s Francúzskom. Viac už povedala Barbore Jurenovej historička Janka Karlíková.

Tibergienka v Trenčíne Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V dejinách Trenčína nájdete hneď niekoľko dôležitých medzníkov. Medzi ne určite musíme zaradiť aj rok 1907 – práve vtedy sa totiž po prvýkrát rozbehla výroba v textilke bratov Tiberghienovcov, neskôr známej ako Merina. Svojho času išlo o vôbec najúspešnejší podnik, ktorý natrvalo ovplyvnil  hospodársky život dnešného krajského mesta. Viac už povedala historička Janka Karlíková Barbore Jurenovej.

Areál bývalej Meriny je dnes takmer prázdny. Po tom, ako súkromný investor prišiel pred časom s plánom postaviť tu obchodné centrum, rozbehli trenčianski aktivisti iniciatívu na záchranu niektorých budov, ktorým hrozí asanácia. O ich možnej pamiatkovej ochrane aktuálne rozhoduje Pamiatkový úrad Slovenskej republiky.

Autor: Barbora Jurenová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame