Priemyselný historický komplex Matadorka vytláča z mapy nová obytná štvrť

Priemyselný historický komplex Matadorka vytláča z mapy nová obytná štvrť

Aj moderné miesta mesta majú svoju zaujímavú históriu. Industriálne pamiatky žiaľ doteraz nepokladáme za rovnocennú súčasť našej histórie a k ohrozeným objektom na území Bratislavy sa pridáva aj petržalská Matadorka, ktorej súčasťou je bývalá Smaltovňa – uhorská továreň na smaltované a kovové výrobky.

O tomto zaujímavom industriálnom objekte povedala v našom putovaní po pamiatkach industriálnej pamäte regiónu Tatiane Šuškovej viac architektka Veronika Chládeková.

Smaltovňa 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V roku 2010 navrhol pamiatkový úrad ochrániť 10 historických stavieb gumárenského podniku Matador, ktorého súčasťou boli aj objekty smaltovne. Jeho návrh však nebol po námietkach majiteľov a ďalších analýzach schválený a napriek veľkému úsiliu pamiatkarov a nadšencov technických pamiatok Ministerstvo kultúry nezapísalo smaltovňu medzi pamiatky. Mestská časť Petržalka ju eviduje aspoň ako pamätihodnosť, ale bez ochrany pred zbúraním.

Vďaka prístupu investora sa však aspoň smaltovňa stane unikátnou súčasťou novej modernej štvrte. Aj keď by bolo, podľa architektky Veroniky Chládekovej prínosnejšie zachovať oveľa viac historických budov. Tatiane Šuškovej vysvetlila prečo:

Smaltovňa 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V našom seriáli po stopách industriálne pamäte regiónu budeme pokračovať aj budúci štvrtok a zavítame do Stupavy.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame