Vedci zachraňujú kultúrne pamiatky

Vedci zachraňujú kultúrne pamiatky

Vedci z Ústavu molekulárnej biológie SAV v Bratislave už roky zohrávajú veľmi dôležitú úlohu pri záchrane kultúrneho dedičstva. Skúmajú mikroorganizmy, ktoré poškodzujú umelecké predmety. Diagnostiku pamiatok robia aj pre rôzne inštitúcie a múzeá. Napríklad spolupracovali s Múzeom Betliar, kde robili analýzu známej múmie Žofie Šerédyovej, skúmali aj najstaršiu fresku na Slovensku, ktorá je v Starej Lomnici. V roku 2014 mikrobiologicky analyzovali epoxidovú sochu Cyrila a Metoda v Devíne. Túto sochu vytvorila v roku 1989 Ľudmila Cvengrošová. Ako vyzeral samotný výskum, to už zistila Mária Babinská. Oslovila vedúceho Laboratória environmentálnej a potravinovej mikrobiológie Domenica Pangalla, ktorý pochádza z Talianska.

Vedci zachraňujú kultúrne pamiatky 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Odborníci z Ústavu molekulárnej biológie SAV, konkrétne z Laboratória environmentálnej a potravinovej mikrobiológie sa zaoberajú negatívnym vplyvom mikroorganizmov na kultúrne dedičstvo. Posudzujú mikrobiologický stav pamiatok. Okrem diagnostiky sa snažia nájsť spôsob ako zachrániť naše vzácne predmety. Zistili, že esenciálne oleje dezinfikujú staré dokumenty a zabíjajú plesne. Mária Babinská sa zhovárala s vedúcim laboratória Domenicom Pangallom.

Vedci zachraňujú kultúrne pamiatky 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Doktor Domenico Pangallo so svojím tímom z Laboratória environmentálnej a potravinovej mikrobiológie získal aj Cenu SAV za ochranu kultúrneho dedičstva a výskum kvality tradičných slovenských potravín.

 

Autorka: Mária Babinská; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame