Kolegyňa Soňa Juriková nás rada skúša zo znalostí miestnych kuriozít. Teraz sa zamerala na oblasti biológie a varenia. Ak hľadáte kulinársku inšpiráciu na varenie, majte uši nastražené, ponúkne vám aj recept!
Viete, že? Zabudnutý stredoveký recept Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Soňa Juriková sa rozprávala so Zuzanou Vaľušovou – a ak ste si recept na slávnostné uhorské kurčatá v cibuľovej omáčke nestihli zapísať, rýchlo ho zopakujeme:
Mladé kurčatá podľa uhorského obyčaja:
Uvarte kurčatá vo vode.
Olúpte asi 20 – 25 cibúľ a celé ich uvarte vo víne.
Potom ich sceďte a víno odložte. Cibule rozotrite s koreňom petržlenu, pridajte späť víno.
Okoreňte ďumbierom, škoricou, muškátovým kvetom a hojne šafránom.
Pridajte trochu vínneho octu.
Do tejto omáčky dajte uvarené kurčatá.