Adventný kalendár 2023

Adventný kalendár 2023

Tento rok vám prinášame príbehy obyčajného dobra. Drobnosti, ktoré robí niekto bez toho, aby za to niečo chcel. Každý môže urobiť niečo dobré. Maličkosti, ktoré robia svet lepším. Drobnosti, ktoré nestoja veľa, chce to „iba“ čas, nápad, chuť.

Viktória Obetková načítala desiatky kníh pre nevidiacich poslucháčov

Čítanie berieme ako jednu zo základných samozrejmostí. Seniori však vedia, že so slabnúcim zrakom sa im písmenká postupne zahmlievajú, ba až strácajú. Viktória Obetková dobrovoľnícky nahrala svojím hlasom množstvo kníh pre nevidiacich čitateľov. Hovorí Michal Herceg.

4. december Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Balíky z Nitrianskeho Pravna pomáhajú po celom Slovensku

Marta Gáplovská po vzore Prievidze otvorila v Nitrianskom Pravne výmenný obchod BerTo! Ako dobrovoľníčka strávila hodiny času tým, že koordinovala prinášanie a odnášanie vecí z obchodu. Klasický swap však ešte povýšila. Ľuďom v núdzi posiela balíky s pomocou. Viac hovorí Igor Roško.

5. december Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Peter pomáha seniorom na sídlisku

Pri zovšeobecňujúcom konštatovaní, že dobrých ľudí je málo sa neraz stačí len pozornejšie poobzerať okolo seba. Pána Petra Rovenského stretáva na sídlisku v mestskej časti Bratislava Nové mesto Tatiana Šušková už dlhé roky denne. Najskôr to bolo na prechádzkach so psíkom, na ktorých sa spoznali ako „psíčkarski susedia“ aj osobnejšie a odkedy sa psík pominul, cez kovidové obdobie vymenil Peter venčenie za pomoc starším susedom v okolí. Vždy niečo niekam nesie, stále niečo vybavuje. Čo má za sebou dnes?

6. december Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Magdaléna Boledovičová pomáhala s varením a upratovaním starším ľuďom

Keď sa Magdaléna Boledovičová prechádza po uliciach milovaných Levíc, spoznávajú ju mnohí ľudia. Väčšinou z komunity starších, sociálne slabších, odkázaných na pomoc. Neobíde ani jedného, lebo vie, že v núdzi sa môže ocitnúť ktokoľvek z nás a rovnako pomocou môže prispieť každý z nás. Stačí počúvať a odpovedať ústretovosťou. Ako priznala Hane Michalčíkovej, túžbu pomáhať -nosila v sebe od detstva , ale naplniť svoj sen dokázala Magdaléna Boledovičová až v dospelosti.

7. december Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Advokát Ján Kutan venuje 10 hodín mesačne nezištnej advokátskej práci

Dnešné okienko adventného kalendára otvára Marcela Jedináková príbehom  advokáta Jána Kutana, ktorý venuje 10 hodín mesačne nezištnej advokátskej práci. Stretáva sa s rôznymi ľuďmi, často aj s takými, ktorí na advokátske služby nemajú peniaze alebo z nevedomosti majú strach o ne požiadať. Vypočujte si rozprávanie o jeho poslaní pomáhať ľuďom a jeden z príbehov so šťastným koncom.

8. december Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vojtech Odraška z Bratislavy rozdáva ľuďom v núdzi jedlo aj niekoľkokrát do týždňa

Tento rok vám v adventnom kalendári prinášame príbehy obyčajného dobra.
Vojtech Odraška  pomáha ľuďom v núdzi. Je koordinátorom mobilného výdaja stravy a dobrovoľníkov, ktorí v hlavnom meste rozdávajú jedlo, najčastejšie horúce polievky, aj viackrát do týždňa. Miroslavovi Würflovi najprv povedal, prečo sa rozhodol pomáhať ľuďom bez domova.

11. december Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pani Jana Chrappová vzdeláva študentov aj vo volnom čase

Mnohí pedagógovia rozdávajú vedomosti  po celý rok  nielen „svojim“ študentom a nielen „vo svojom „ pracovnom čase. Tak napríklad vysokoškolská pedagogička - Jana Chrappová z prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského Bratislava v uplynulom mesiaci získala Cenu Dionýza Ilkoviča. Beáta Repíková sa Jany Chrappovej opýtala, ako výnimočné je, že  ocenenie, ktoré udeľujú výnimočným pedagógom základných a stredných škôl za rozvoj mladých talentov v oblasti prírodných vied získala ona vysokoškolská pedagogička.

12. december Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Gurmánske ochutnávky z regiónov, ktoré pomáhaju zdravotne znevýhodneným ľuďom

Naj dedina v meste a zabíjačkové dobroty za ľudové ceny. To bolo podujatie, na ktorom „mešťania z Bratislavy“ a návštevníci trhoviska Miletičova mohli nielen vidieť ako sa pripravujú zabíjačkové produkty, ale ich rovno aj čerstvé ochutnať.

Podujatie s priateľmi pripravil režisér Nikita Slovák, ktorý priniesol na Slovensko z Česka aj charitatívny projekt osobností Misia - aby bol svet lepší, ktorá sa tento rok konal už 11 krát. V uliciach Bratislavy v jeden deň osobnosti v úlohe špeciálnych kuriérov doručujú certifikáty, tomu, kto si ich objedná a výťažok z podujatia je určený na nákup zdravotných pomôcok pre konkrétne deti.

Aj gurmánske podujatia na trhovisku Miletičova majú takýto charitatívny charakter. Tatiane Šuškovej o svojej motivácii pomáhať „len tak“ Nikita Slovák povedal.

13. december Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Milan organizuje pre seniorov kurzy počítačovej gramotnosti

Moderné technológie sa doslova pretekajú s časom. A tak ľudia v seniorskom veku zápasia s problémami ako ovládať mobil a počítač, ruky dávajú preč od nových médií, ktoré by ich paradoxne vedeli zbližovať nielen s rodinami, ale aj okolitým svetom. Hana Michalčíková spoznala muža, ktorý sa rozhodol zmeniť túto situáciu. Je to Milan Regec, dobrovoľník z Filozofickej fakulty UK.

14. december Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Katarína Volková má pomáhanie v DNA

Tatiana Šušková nám predstaví Karinu Volkovú, ktorá má pomoc druhým zakódovanú už asi v DNA, aj keď ona sama skromne poznamenala.

15. december Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pavol Kéri: od báboviek po krvné doštičky

V prípade Pavla Kériho by sa dobro dalo doslova krájať. Michal Herceg nám predstaví viaceré jeho aktivity. Začneme však jednou sladkou a chrumkavou.

18. december Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Jaroslava už 13 rokov pomáha predajcom Nota Bene

Až 80 percent ľudí bez domova sa z aktuálnej situácie chcú dostať. Mnohí sú na prvý pohľad nerozpoznateľní, nespĺňajú naše vžité stereotypy o bezdomovcoch. Mnohí z nich sa stali predajcami časopisu Nota Bene. A bratislavskí predajcovia mali nedávno v predstihu sviatočnú štedrú večeru, pri príprave ktorej stretla Tatiana Šušková pani Jaroslavu, ktorá už 13 rokov pomáha predajcom Nota Bene a občianskemu združeniu Proti prúdu.
A práve s ňou otvárame ďalšie okienko adventného kalendára .

19. december Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pani, ktorá vychováva terapeutické psy

V živote nás inšpiruje ku konaniu“ DOBRA„  aj  to keď si všímame  ako si vzájomne pomáhame, alebo ako si  pomôcť môžeme. Tak napríklad pani Daniela z Bratislavy sa  zoznámila na vychádzke so svojim štvornohým priateľom s inštruktorkou vychovávateľov asistenčných, signálnych a vodiacich psíkov Katarínou  Kubišovou. Beáte  Repíkovej viac povedala dnes už vychovávateľka asistenčných psíkov Daniela Straková.

20. december Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Knihomoľka Mirka Gučiková

Mirka Gúčiková je „knihomoľkou“, ktorá si život bez kníh nevie ani predstaviť. Svoju celoživotnú záľubu sa rozhodla preniesť aj na druhých. V obci Podolie v okrese Nové Mesto nad Váhom totiž už deväť rokov ako dobrovoľníčka prevádzkuje knižnicu. Vytvorila okolo seba komunitu ľudí, ktorých spája nielen láska k literatúre, ale aj vzájomné priateľstvá. Barbora Jurenová sa jej na úvod spýtala, čo pre ňu znamenajú knihy.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Michal duchovne pomáha väzňom

Michal Libant roky pracoval ako pedagóg v leopoldovskom ústave na výkon trestu. Už vtedy robil oveľa viac, ako mu určovala náplň práce. Väzňom prinášal božie slovo a z niektorých sa stali hlboko veriaci ľudia. Neskôr svoje pôsobenie rozšíril aj na ďalšie väznice. V Leopoldove už nepracuje, odsúdeným ľuďom sa venuje dobrovoľnícky. Pokračuje Michal Herceg.

22. december Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame