Výtvarná Petržalka

Výtvarná Petržalka

O Petržalke sa dlho hovorilo ako o betónovej džungli. Dnes je z nej „zabývané“ zelené sídlisko s dobrým dopravným spojením a pestrou infraštruktúrou. Má už svoju históriu a jej verejnom priestore nájdeme umelecké diela a rôzne kuriozity. Kam sa v Petržalke vybrať - odporúča Prekvapivý sprievodca mestskou časťou Petržalka. Tento informačný „konduktor“ obsahuje neraz prekvapujúce fakty aj pre dlhoročných obyvateľov tohto najväčšieho stredoeurópskeho panelákového sídliska. Jeho autor fotograf a dokumentarista Martin Kneibl v Petržalke vyrastal. Ako dieťa k nej nemal špeciálny vzťah, objavovať ju začal ako dospelý. A okrem iného ho prekvapil výtvarný rozmer budovania sídliska. Dnes sú už mnohé výtvarné diela Petržalky minulosťou. Jedno z tých väčších sa podarilo zachrániť práve Martinovi. Petržalka vďaka zatepleniu, ktoré skrylo skutočné umenie „rozkvitla“ mnohými farbami.  

Výtvarná Petržalka 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Fotograf Martin Kneibl okrem vytvorenia knihy Prekvapivý sprievodca mestskou časťou Petržalka založil na sociálnych sieťach aj stránku Konduktor, kde ponúka nielen Petržalčanom informácie o histórii sídliska,  jej architektúre a urbanizme, dobové fotografie...
Toto miesto sa rýchlo stalo priestorom, v ktorom si ľudia  vymieňajú osobné spomienky a dopĺňajú mozaiku faktov a informácií o vývoji najväčšieho stredoeurópskeho sídliska. Ozaj viete, že prvé dva petržalské paneláky postavili v roku 1977, že dnes ich je podľa jednej štatistiky na najväčšom sídlisku 601 a že dnes v Petržalke žije až 24 percent všetkých obyvateľov Bratislavy? S výstavbou sídliska na pravom brehu Dunaja sa slávnostne začalo 2. apríla v roku 1973 a okrem technických parametrov boli v jej budovaní dôležité aj iné hľadiská. 

Výtvarná Petržalka 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Petržalka už dávno nie je džungľou akou bývala a pri prechádzkach v jej zdanlivej jednotvárnosti môžete nájsť aj výtvarné diela a architektonické riešenia, ktoré vás prekvapia. My sme si niektoré z nich dnes predstavili s petržalským Konduktorom Martinom Kneiblom.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame