Prechádzka malebým mestečkom Pezinok

Prechádzka malebým mestečkom Pezinok

Voľakedy sa vravievalo, že ak sa chcete zorientovať v cudzom prostredí, či už v obci alebo v meste, mali by ste spoznať miestny kostol, krčmu a centrálne námestie. Dnes sa vyberieme na prechádzku do malebného mestečka pod Malými Karpatmi - Do Pezinka. Spolu so sprievodkyňou Dagmar Gubovou odštartujeme potulky pri farskom kostole, na ktorom prevládajú neskoro gotické prvky z druhej polovice 15.-teho storočia.

Uličky v Pezinku I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vraciame sa do Pezinka. Dnes sa v centre tohto kráľovksého mesta túlame historickými uličkami. Zastavili sme aj na Holubyho ulici. Vznikla spojením troch ulíc, ktoré sa na jej mieste nachádzali v prvej polovici 20. storočia. Je pomenovaná podľa botanika a etnografa Jozefa Ľudovíta Holubyho.

V minulosti tu bola napríklad konská železničná stanica či Základná škola. Dnes tu má sídlo depozitár Slovenského národného múzea, Malokarpatská knižnica aj Pezinské kultúrne centrum, v ktorom sme so sprievodkyňou Dagmar Gubovou mali našu prvú zastávku.

Uličky v Pezinku II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

To bol len krátky exkurz do minulosti, pretože v Pezinku je stále čo obdivovať. Môžete sa o tom presvedčiť na vlastné oči. Stačí, ak sa historickými uličkami tohto mestečka pod Malými Karpatmi poprechádzate možno aj o niečo dlhšie, ako sme to dnes stihli absolvovať spolu so sprievodkyňou Dagmar Gubovou.

Autor: Miroslav Würfl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame