Zuckermandel a jeho zákutia

Zuckermandel a jeho zákutia

Zuckermandel bola kedysi známa štvrť pod bratislavským Hradom. Rozprestierala sa od Vodnej veže po starý židovský cintorín pri tuneli. Žilo tam hradné služobníctvo, remeselníci, lodníci a rybári. Pred štyristo rokmi mala táto osada len 17 domov a dve zemianske kúrie. Tvár, ktorú si pamätajú aj súčasníci, dostala až v 18.storočí. Na prechádzku podhradskými uličkami som sa vybral spolu so sprievodkyňou Dagmar Gubovou.

Zuckermandel a jeho zákutia - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vraciame sa do lokality bratislavského Podhradia, kde bol v minulosti Zuckermandel, pretože dnes sa túlame uličkami hlavného mesta a obdivujeme jeho vzácne pamiatky. Patrí k nim aj barokový Kostol Najsvätejšej Trojice. Na jeho dunajskej strane nájdeme pamätnú tabuľu na pamiatku pátra Karola Scherza de Vasoja, nezabudnuteľného duchovného pastiera Mesta Márie Terézie, ktorú dali postaviť obyvatelia kráľovského Prešporka. Autorom bronzového reliéfu je známy sochár  Alojz Rigele, a tak nečudo, že jeho diela sú aj častým cieľom návštevy zahraničných turistov v Bratislave. Potvrdila nám to aj sprievodkyňa Dagmar Gubová.

Zuckermandel a jeho zákutia - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V bratislavskom Podhradí, v bývalej štvrti Zuckermandel sme so sprievodkyňou Dagmar Gubovou našli aj ďalšie pozoruhodnosti. Hoci Námestie Pátra Scherza (neskôr Kačkovo námestie) zaniklo už v roku 1957 - a neexistuje ani továreň na výrobu ľadu z 20.-teho storočia -  stále tu stoja vzácne historické budovy - napr. Suňalova kúria, ale aj Brämerova kúria, kde v súčasnosti sídli Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku. Viac si o nich povieme niekedy na budúce.

Autor: Miroslav Würfl

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame