Vily na Šulekovej a Holubyho v Bratislave

Vily na Šulekovej a Holubyho v Bratislave

Pri uponáhľanom prechádzaní určitou časťou mesta, často ani nevnímame priestor, cez ktorý kráčame. Pri pokojnej prechádzke sa možno trochu viac rozhliadneme, ale keď sa vyberieme aj na tie „obyčajné miesta“ s turistickým sprievodcom, ktorý z nich svojim rozprávaním spraví miesta neobyčajné, náš pohľad na tento priestor sa dokáže zmeniť o sto osemdesiat stupňov a k danému miestu si vybudujeme úplne iný vzťah. Také sú aj prechádzky so sprievodkyňou Bratislavy Ingrid Desdevises na tému Vily a výhľady. Pátrať po histórii bratislavských víl sa s ňou dnes vyberieme do Starého mesta.

Uličkami sterého mesta - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Najstaršie vily v Bratislave boli v podhradí postavené na svahoch okolo dnešnej Holubyho a Šulekovej ulice – a to v polovičke devätnásteho storočia, po rakúsko-uhorskom vyrovnaní. Vtedy sa rozbehol stavebný boom v Budapešti a práve odtiaľ sa šírila najprv eklektika a neskôr aj secesia. Bratislavské vily však mali prirodzene menšiu mierku, ktorá zodpovedala vtedy sedemdesiattsícovému mestu. Aj takého informácie nájdeme v úspešných publikáciách Jána Bahnu a Tomáša Berku na tému Vily Bratislavy. Vily v bratislavskom podhradí sú aj cieľom veľmi atraktívnej a obľúbenej prechádzky s názovom Vily a výhľady, na ktorej sprevádza záujemcov o históriu mesta sprievodkyňa Bratislavy Ingrid Desdevises.

Uličkami starého mesta - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zaujímavých víl a ešte viac zaujímavejších osudov ich majiteľov či obyvateľov je na uliciach Holubyho a Šulekova v Starom meste veľmi veľa. Aj preto sme sa v týchto uličkách pri zaujímavom rozprávaní turistickej sprievodkyne Ingrid Desdevises na prechádzke v týchto miestach určite nestretli posledný krát.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame